ГИМНАЗИЯТА „МАКГАХАН“ ПЪРВА В СОФИЯ С ВОДОРОДНО ОТОПЛЕНИЕ

ГИМНАЗИЯТА „МАКГАХАН“ ПЪРВА В СОФИЯ С ВОДОРОДНО ОТОПЛЕНИЕ

Как може да се отоплява едно училище с водородна инсталация и да се печели от производство на енергия с фотоволтаици?

За това разговаря министърът на образованието и науката акад. Николай Денков с учители и специалисти в професионалната гимназия по транспорт „Макгахан“, където бе открита първата водородна инсталация за отопление в София. Подмяната на водогрейните котли е финансирана от Министерство на образованието и науката със 161 715 лева. Чрез този екологичен проект вредните емисии във въздуха са намалели до 30 %.

„От една страна имаме по-голяма ефективност за отопление на училището. По-комфортно е, по-евтино е, по-хубаво е. От друга страна, с тези нови технологии се намалява и замърсяването в София“, отбеляза министър Николай Денков.

На откриването на новата инсталация присъстваха вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и кметът на София Йорданка Фандъкова. Те посетиха и новия учебен автоцентър в гимназията. В него учениците могат да изучават хибридни устройства на автомобили, имат и съвременен модел на тестов автомобил. Това ги прави конкурентни на пазара на труда във време, когато технологиите и в сферата на транспорта се развиват много бързо. Модерният учебен център е изграден по проект по Националната програма „Професионално образование и обучение”. Съфинансиран е от София Франс Ауто и със средства на ПГТ „Макгахан”. Общата стойност на проекта е 104 198 лева.

Министър Денков обсъди с учители възможностите професионалната гимназия по транспорт да разшири сътрудничеството си с висшите училища за обучението по различни специалности, както и с бизнеса за дуално обучение.

Споделете

GoTop