INSAIT БЕШЕ ДОМАКИН НА КЛЮЧОВА ЕВРОПЕЙСКА ИНИЦИАТИВА ЗА ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

INSAIT БЕШЕ ДОМАКИН НА КЛЮЧОВА ЕВРОПЕЙСКА ИНИЦИАТИВА ЗА ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

София посрещна над 40 представители на 37 водещи европейски университети и технологични компании като Thales, ST Microelectronics, Немския изследователски център за изкуствен интелект (DFKI), ETH Zürich, Сорбоната, Немския Аерокосмически център (DLR) и др.

Институтът INSAIT към Софийския университет беше домакин на общото събрание на ключовата европейска инициатива за изкуствен интелект върху крайни устройства dAIEDGE, която включва учени и представители на водещи европейски технологични компании като Thales, ST Microelectronics, Немския изследователски център за изкуствен интелект (DFKI), ETH Zurich, Сорбоната, Немския Аерокосмически център (DLR) и др. Форумът се проведе на 7 и 8 март в София и проследи прогреса на заложените цели по проекта, сред които са стратегията на ЕС, ЕК и европейската технологична общност за бъдещо развитие на Европа в сферата на изкуствения интелект върху крайни устройства. Друга основна цел е разработването на нова технологична платформа за внедряване на изкуствен интелект в сателити, дронове и умни градове.

INSAIT участва в dAIEDGE с разработки в трите основни направления – интелигентни градове, дронове и роботи и технологии за сателити. Проектът за умни градове включва мрежа от камери и сензори, комуникиращи с автономни превозни средства за подобряване на безопасността. Вторият проект обхваща доставките на бъдещето – дрон и робот работят в синхрон за автономни доставки от онлайн покупката до потребителя. Третият проект е за изграждане на следващо поколение сателити за земно наблюдение. Проектът включва разработка на изкуствен интелект, който да обработва данните върху самия сателит като оптимизира обмена на изпращаните данни към Земята.

Участието на INSAIT в проекта dAIEDGE e част от стратегията на института да позиционира България като един от водещите центрове за създаване на технологии в европейското пространство. Участието на българския институт в проекта се ръководи от проф. Люк Ван Гуул, един от водещите световни учени в компютърните науки и пионер в компютърното зрение и изкуствения интелект. Той се присъедини към екипа на INSAIT през 2022 г. с подкрепата на българския технологичен лидер SiteGround.

Проектът dAIEDGE е част от по-широката изследователска мрежа European Lighthouse, към която INSAIT ще се присъедини по-късно тази година. dAIEDGE се финансира по рамковата програма на Европейския съюз в областта на научните изследвания и иновациите „Хоризонт Европа“.

За dAIEDGE

dAIEDGE e водеща инициатива на Европейския съюз за развитие и внедряване на изкуствения интелект с фокус върху крайни и периферни устройства (Edge AI). Проектът включва 37 водещи университети, фирми и организации от 15 държави. България е представена от INSAIT към Софийския университет “Св. Климент Охридски” и заедно с Гърция са единствените източноевропейски държави участващи в консорциума. dAIEDGE се ръководи от Немския изследователски център за изкуствен интелект (DFKI), а участници са водещи европейски научни и индустриални лидери като ETH Zürich, Фрауенхофер, ST Microelectronics, Немския аерокосмически център, IMEC и други. dAIEDGE обединява експерти по изкуствен интелект, вградени компютърни системи, микропроцесори, разпределен хардуер и софтуер, компютърни науки и инженерство.

Споделете

GoTop