ИСПЕРИХ ИЗЛЪЧИ ПОБЕДИТЕЛ В СЪСТЕЗАНИЕТО „МЛАД ФЕРМЕР“

ИСПЕРИХ ИЗЛЪЧИ ПОБЕДИТЕЛ В СЪСТЕЗАНИЕТО „МЛАД ФЕРМЕР“

Отборът на Професионалната гимназия по селско стопанство „Хан Аспарух“ в Исперих е победител в регионалния кръг на Националното състезание „Млад фермер“ за Североизточна България. Втори е отборът на ПГАС в Добрич, а трети са учениците от СУ „Христо Ботев“ във Ветрино.

В състезанието се включиха 57 ученици от 19 училища в Североизточна България.

Надпреварата се проведе в три модула – „Растениевъдство“, „Животновъдство“ и „Механизация на селското стопанство“, а домакини бяха от гимназията в Исперих.

В теоретичния етап учениците демонстрираха знания в разпознаване на семена и фуражи. В модул „Механизация на селското стопанство“ теорията включва решаване на онлайн-листовка за придобиване на правоспособност за категория „Ткт“.

При практическата надпревара в модул „Растениевъдство“ учениците показаха умения по резитба на лозички в лозов масив на един от партньорите на професионалната гимназия. В модул „Животновъдство“ се съревноваваха в направление „Хигиена на млекодобива. Подход и хуманно отношение към животните“, което се проведе в друга фирма-партньор. В модул „Механизация на селското стопанство“ учениците демонстрираха майсторско управление на трактор в полигона на училището-домакин.

Първи в индивидуалното класиране за растениевъдството е Йозай Зейнула от ПГСС „Хан Аспарух“, на второ място се класира Белма Челеби от СУ „Хр. Ботев“ във Ветрино, а трети е Толга Басри от Професионалната гимназия в Кубрат.

В модул „Животновъдство“ първи е Тунчай Мевайдин, втори е Валентин Кателиев от ПГСС „Св. Георги победоносец“ – Суворово, а трети е Карделян Назифова от СУ– Ветрино.

Първенец в модул „Механизация“ е Мурад Мурадов от ПГ по земеделско и горско стопанство в село Стефан Караджа, на второ място е Илкай Исмаил от ПГ по аграрно стопанство в Добрич, а трети – Ивайло Герчев от ПГСС „Земя“ в Провадия.

Всички първенци в индивидуалните състезания получиха грамоти, медали, плакети и предметни награди, а комплексните победители получиха и купи, осигурени от Министерство на образованието и науката.

Интересът към състезанието показва, че професионалните училища с професии в сферата на земеделието и селското стопанство са мотивирани да покажат знания и да премерят сили помежду си.

Организатор на състезанието е Министерство на образованието и науката. Традиционен съорганизатор е Пловдивски аграрен университет, откъдето бяха и председателите на журито. Интересът към състезанието показва, че професионалните училища с професии в сферата на земеделието и селското стопанство са мотивирани да покажат знания и да премерят сили помежду си.

Споделете

GoTop