„ИСТИНА ЛИ Е, ЧЕ НА ЮПИТЕР ВАЛЯТ ДИАМАНТИ?“

„ИСТИНА ЛИ Е, ЧЕ НА ЮПИТЕР ВАЛЯТ ДИАМАНТИ?“

Истина ли е, че на Юпитер валят диаманти? Може ли кокошка да снесе яйце в Космоса? Казват, че Вселената е безкрайна и се разширява постоянно, но как е възможно нещо безкрайно да се разширява? Какъв подарък от Космоса бихте подарили на дете? Как празнувате рождените си дни в Космоса?

В продължение на 20-минутна жива връзка астронавтите Томас Песке и Марк Ванде Хай от Международната космическа станция на НАСА отговаряха на тези и още любопитни въпроси на български деца. Живата връзка с астронавтите беше кулминацията на еднодневния фестивал на науката „Ало, Космос! Говори България“.

Събитието се организира от Атлантически клуб в България в партньорство с Министерството на образованието и науката и Посолството на САЩ в България. Над 200 деца изпратиха въпроси, а жури подбра 32. От тях НАСА са избрали тези, на които астронавтите отговаряха на живо. Някои от въпросите обаче ги затрудниха – астронавтите не успяха да отговорят как Вселената хем е безкрайна, хем се разширява. „Науката се опитва да даде отговор именно на такива въпроси.

Надявам се, че вашето поколение ще може да даде отговор в бъдеще“, казаха астронавтите. Оказа се, че на Юпитер наистина валят диаманти с диаметър 7 мм, а за подарък за рожден ден на дете, което е в Космоса, астронавтите биха подарили бастун, за да може да ходи по-стабилно. Астронавтите показаха снимки с балони и изненади от парти по случай рожден ден в Космоса. Подчертаха обаче, че на Международната космическа станция не могат да палят свещички за рожденика.

„Смело може да се каже, че бъдещето на една страна се състои от мечтите на децата, които ще се реализират. Затова искам да благодаря на организаторите, че мечтата български астронавти да летят в Космоса е жива. Когато бях дете, си спомням как с вълнение следяхме всеки един полет. Сигурно половината от нас искаха да станат космонавти. В крайна сметка аз станах учен и чрез науката се свързах с космическите изследвания. Това означава, че и да не си астронавт, можеш да си свързан с Космоса чрез възможностите, които дава светът сега. Затова, деца, мечтайте, а институциите трябва да направят необходимото, за да станат вашите мечти реалност“, каза преди началото на живата връзка министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Посланичката на САЩ в България Херо Мустафа подчерта силната връзка между България и САЩ в областта на науката и образованието. Президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси определи като следваща голяма цел да имаме трети български астронавт.

„Сигурен съм, че един от следващите български астронавти е тук сред нас“, каза Паси. Във видеообръщение първият български космонавт Георги Иванов пожела на децата да не спират да мечтаят за Космоса.

След живата връзка с Международната космическа станция децата, чиито въпроси бяха изпратени към НАСА, получиха медали и грамоти. През деня всички имаха възможност да участват в над 20 STEM работилници, лекции и презентации на теми като колонизирането на Марс, космическата храна, космическите отпадъци и др. Проф. Леандър Литов от Катедрата по атомна физика на Софийския университет разказа за историята на Вселената. Участваха също Цветан Цветков от Национална обсерватория в Рожен и полярният изследовател проф. Христо Пимпирев.

Пълен запис на събитието можете да гледате ТУК.

Споделете

GoTop