ИСТОРИЯТА НА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ РАЗКАЗВА ФОТОИЗЛОЖБА В МОН

ИСТОРИЯТА НА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ РАЗКАЗВА ФОТОИЗЛОЖБА В МОН

За историята на детските градини разказва фотоизложба на Националния музей на образованието в Габрово, която гостува в МОН. Тя е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България и показва развитието на предучилищното образование.

Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост, каза заместник-министърът на образованието и науката д-р Мария Гайдарова, която откри изложбата. Тя подчерта ключовата роля на предучилщното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи. Зам.-министър Гайдарова благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци.

В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, използвани в работата с деца в детските градини. Сред снимките е и първото българско ръководство за работа с деца от 1 до 7 години, съставено от Никола Живков. През 1882 г. в Свищов отваря врати и първата детска градина, в която Никола Живков обучава 53 деца.

Споделете

GoTop