ИЗГОТВЯНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШУРТ И ОРГАНИЗАЦИЯ НА КЕТЪРИНГОВО СЪБИТИЕ НА ИЗПИТА ПО ПРОФЕСИЯ

ИЗГОТВЯНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШУРТ И ОРГАНИЗАЦИЯ НА КЕТЪРИНГОВО СЪБИТИЕ НА ИЗПИТА ПО ПРОФЕСИЯ

Изготвяне на маршрут за културно-познавателен туризъм, организация на кетърингово събитие, изчисляване на печалба, засаждане на зеленчукови култури и поправка на електроуреди. Това бяха сред темите на държавния изпит по професионална квалификация от сесия август-септември, който се проведе днес в 234 училища.

Бъдещите екскурзоводи трябваше да изготвят маршрут за културно-познавателен туризъм като включат поне три населени места и обекти, сред които бяха Рилския манастир, Плевенската панорама, Белоградчишките скали, Крепостта Баба Вида, Крушунските водопади, Бачковския манастир, Перперикон, Чудните мостове и др., както и да направят превод от и на чужд език.

Изучавалите специалност „Кетъринг“ имаха за задача да организират кетърингово събитие. От тях се изискваше да знаят „поведение, маниери и обноски, свързани с обслужването на гости. Технология на подходящи ястия за кетъринг за различни групи от населението (деца, възрастни, вегетарианци). Общи правила за сервиране на храни и напитки , приложна задача – попълване на счетоводен документ и превод на текст от и на чужд език

Икономистите, изучавали специалност „Предприемачество и мениджмънт“ трябваше да покажат какво знаят за основните икономически показатели на предприятието и методите за финансово-икономически анализ.

За изучаващите професия „Електротехник“, специалност „Електродомакинска техника“, темата бе за електрическите уреди за чай и кафе. Освен принципите на действието на уредите от тях се изискваше да са наясно и с възможните повреди, как да ги открият и отстранят.

Темата за професия „Техник-растениевъд“, специалност „Зеленчукопроизводство“ беше свързана със засаждането на зеленчукови култури. Кандидатите за тази професия трябваше да са наясно с подготовката на разсада, дълбочина и начин на засаждането, както и работния процес на различните видове садачни машини.

На държавния изпит по професия се явиха 1599 ученици от професионални паралелки.

Матура по профилиращ предмет положиха 2181 зрелостници. Най-много се явиха на английски език – 515 и на биология и здравно образование – 465.

Споделете

GoTop