ИЗНЕСЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА КОМИТЕТА ЗА ЕВРОПЕЙСКОТО НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКО ПРОСТРАНСТВО ЕРАК

Изнесено заседание на Комитета за Европейското научноизследователско пространство EРАК ще се проведе в Пловдив от 14 до 16 март. Заседанието е организирано в рамките на ротационното председателство на страната ни на Съвета на Европейския съюз. Това е 37-ма среща на Комитета. ЕРАК е консултативен орган към Европейската комисия, в който участват директорите на дирекции, отговорни за научните изследвания в страните членки на ЕС.

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще представи на срещата системата на научни изследвания и иновации в България и постигнатия напредък по теми, свързани с европейските политики за наука. Представителите на Австрия ще представят приоритетите и политиките си за предстоящото председателство.

Представителите на държавите-членки ще обсъдят актуална информация за напредъка на общоевропейските политики за наука, в т.ч. научни инфраструктури, публично-публично и публично-частни партньорства, отворена наука, ефективност и ефикасност на научната система и др.

По време на заседанието ще бъде открита дискусия за управлението на Европейското научноизследователско пространство (ЕНП). Диалогът ще бъде свързан с бъдещото развитие и постигане на целите на ЕНП.

Паралелно ще се проведе и изнесено заседание на работна група „Научни изследвания“ (Атомни въпроси), в което участие ще вземат ресорните научни дипломати.

Споделете

GoTop