КАБИНЕТЪТ ПРЕДЛАГА ЗАБРАНА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА И ПАРТИЙНА ДЕЙНОСТ В УЧИЛИЩЕ

КАБИНЕТЪТ ПРЕДЛАГА ЗАБРАНА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА И ПАРТИЙНА ДЕЙНОСТ В УЧИЛИЩЕ

В системата на предучилищното и училищното образование се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност. При изпълнение на своите функции педагогическите специалисти трябва да са политически неутрални и не могат да налагат идеологически и политически убеждения. Изискването за политически неутралитет и забраната за политическа и партийна дейност важат също за началниците и служителите в регионалните управления на образованието (РУО).

Това е записано в проект за изменение и допълнение в Закона за предучилищното и училищното образование, приет от Министерския съвет днес. Ако тези промени бъдат гласувани в Народното събрание, системата на средното образование ще се деполитизира със закон.

Този проектозакон беше публикуван за обществено обсъждане през лятото на тази година, гласуван от служебното правителство и внесен в 46-ото Народно събрание. Той мина на първо четене в парламентарната Комисия по образование и наука, но не успя да продължи към пленарната зала поради краткия живот на тогавашния парламент.

Предложението на МОН е провокирано от множество случаи, при които служители от РУО в страната извършват политическа дейност и участват активно в партийни мероприятия по време на предизборни кампании за различните видове избори, включително и в качеството им на кандидати от името на партии и коалиции. В системата на предучилищното и училищното образование, която следва да е неполитическа и надпартийна, са създадени видими зависимости от политическо и партийно естество. Подобни дейности могат да изместят професионалното и експертно начало при назначенията и управлението на образователната система и да доведат до недопустимо политическо влияние върху учителите и учениците, се посочва в мотивите към проекта.
Целта на измененията е високата експертиза и професионализъм да се издигнат в основни принципи на системата.

Споделете

GoTop