КАЧЕСТВЕНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ЩЕ ПРИВЛЕЧЕ ИНВЕСТИЦИИ В РЕГИОНИТЕ И ПО-ВИСОКИ ДОХОДИ ЗА МЛАДИТЕ ХОРА

КАЧЕСТВЕНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ЩЕ ПРИВЛЕЧЕ ИНВЕСТИЦИИ В РЕГИОНИТЕ И ПО-ВИСОКИ ДОХОДИ ЗА МЛАДИТЕ ХОРА

Качественото образование ще привлече инвестиции в регионите и по-високи доходи за младите хора. 500 училища ще бъдат модернизирани през 2019 година с над 700 милиона лева с европейски средства по ОП „Региони в растеж“.

Това бе отбелязано по време на дискусията „Европа в нашия дом“ с участието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в столицата. В нея участваха близо 800 директори на детски градини и училища, ректори на висши училища от София, представители на синдикатите и работодателските организации. В дискусията се включиха и кметът на София, народни представители и евродепутати.

За качественото образование най-важни са учителите. А най-добрите образователни системи са тези, в които най-добрите ученици стават учители, посочи министърът. И подчерта, че затова правителството продължава да изпълнява ангажимента си за увеличение на заплатите на учителите. Длъжни сме да покажем, че системата работи по-добре, тези резултати трябва да ги почувстват учителите, учениците и най-вече родителите, посочи министърът. По думите му всеки час трябва да е по-интересен и творчески, а учителят да се чувства стимулиран, за да бъде активен, мотивиран, креативен.

За постигнатите резултати в модернизиране на образованието, за инвестициите от държавата и от ЕС, Красимир Вълчев каза, че те се дължат на доброто партньорство. По думите му в резултат на доброто партньорство постигаме успехи в работата на екипите, изградени в рамките на Междуинституционалния механизъм за обхващане и задържане на децата и учениците в образователната система, като целта е намаляване на преждевременно отпадналите. Според министъра сега предизвикателството е записаните да продължат да ходят на училище и да усвояват ключови компетентности, които ще им позволят да се реализират на пазара на труда. Министър Вълчев смята, че е необходимо да се разработят политики за инвестиране в млади преподаватели и във висшите училища. Друга голяма загуба за обществото, ако нямаме педагози, ще е липсата на инженери, защото драстично е спаднал приемът на студенти в тези направления.

Председателят на комисията по образование и наука в НС Милена Дамянова посочи, че е необходимо да има качествено образование, за да могат младите хора да се реализират. Тя също смята, че е важно да се привличат млади и успяващи учители. „Във фокуса на нашата политика е образованието. В София се работи ясно и с визия“, каза Дамянова. Столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира, че в София икономиката напредва, защото има добро образование. По думите й чуждите инвеститори винаги питат за две неща – има ли подготвени кадри в града и каква е образователната система. Тя отбеляза като положително решението на правителството да увеличи учителските заплати и да се инвестира в квалификацията на учители. Според нея най-важното, в което инвестира Европа, е споделянето на добри практики и възможността за развитие на студенти и учители чрез програмите за мобилност. Образованието е споделена отговорност и наша обща кауза, каза кметът.

За необходимостта от повече обучения по информационни технологии говори еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Тя анонсира нова европейска програма „Цифрова Европа“ с бюджет 9 милиарда евро, 700 млн.евро от които ще са за придобиване на високи цифрови умения.

Не е достатъчно да постигнем основните нива на грамотност, а да дадем на младите хора умения да успяват, смята и евродепутатът Ева Майдел. Тя отбеляза като положително развитие факта, че от началото на реформите в страната има напредък в осигуряването на равен достъп до качествено образование, подобрени са резултатите от държавните изпити на учениците, слабите оценки са намалели с 20%, а отличните са увеличени. Подобрена е и приложимостта на образованието, намаляла е пропастта между образованието и бизнеса – 7000 ученици ще завършат професионално образование тази година.

Лидерът на СБУ Янка Такева апелира по-скоро да се приеме Стратегията за възпитателната работа в училище. Според нея възпитанието е глобалният проблем за гражданствеността. Тя изрази подкрепа и за обвързването на плащането на социални помощи с посещаването на училище.

По време на дискусията бе отбелязано, че благодарение на членството в ЕС и средствата, които се инвестират от европейските фондове, все повече млади хора имат възможност да пътуват и учат в чужбина, както и да се завърнат и да работят в България.

Споделете

GoTop