КАЗАХСТАН С ИНТЕРЕС КЪМ ОБУЧЕНИЕ В БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТИ

КАЗАХСТАН С ИНТЕРЕС КЪМ ОБУЧЕНИЕ В БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТИ

Задълбочаване на сътрудничеството между България и Казахстан в областта на висшето образование и научните изследвания обсъдиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланикът на Казахстан в България Н. Пр. Виктор Темирбаев.

Казахстанската страна проявява интерес към възможностите за обучение на IT специалисти и опита на българските университети в тази сфера. Казахстан трябва да подготви 100 000 експерти в информационните технологии, съобщи посланик Темирбаев.

Той посочи, че миналия месец Техническият университет в София е разкрил свое представителство в казахстанския град Абай. В момента 59 студенти от Казахстан учат в 16 университета България, стана ясно по време на срещата.

С прякото сътрудничество между университетите можем да придвижим напред създаването на съвместни магистърски и бакалавърски програми, включително в областта на информационните технологии, посочи министър Цоков. По думите му България работи и по много научни програми, в които също може да се търси сътрудничество с изследователски колективи от Казахстан. Такива възможности предоставя програмата “Хоризонт Европа”.

Министър Цоков предложи двете държави да започнат сътрудничество и в областта на училищното образование. Интерес биха представлявали иновативните училища, които се развиват и в двете страни. Министърът посочи, че в момента в България се работи и по програма за изграждане на STEM центрове във всички училища.

Посланик Темирбаев съобщи, че през март догодина в Астана предстои голям образователен форум, на който е поканен и българският министър на образованието. Тогава би могло да се сключи и ново споразумение между двете страни за сътрудничество в областта на образованието и науката.

Споделете

GoTop