КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ЩЕ ОСИГУРИМ ДОПЪЛНИТЕЛНИ УРОЦИ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК СЪС СРЕДСТВА ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ЩЕ ОСИГУРИМ ДОПЪЛНИТЕЛНИ УРОЦИ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК СЪС СРЕДСТВА ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ

Децата и учениците, чийто майчин език не е български, ще посещават допълнителни уроци. Детските градини в страната ще имат възможност да организират до още 200 часа по български език, а училищата – и по други предмети. Средствата ще бъдат осигурени по два стартиращи проекти по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред медии по време на посещението си в Панагюрище.

По думите му всички деца трябва да бъдат обхванати в образователна институция и да им се осигури допълнителна подкрепа. „Чрез двата нови проекта ще имаме възможност да направим обученията по български език по-многочасови и да обхванем повече деца. Учителите трябва да направят индивидуални оценки, които да покажат нуждите. Целта е да не се натрупват образователни затруднения и учениците да не отпадат от системата“, посочи министърът.

Той посети две детски градини, ремонтирани със средства от ОП „Региони в растеж“. Там министър Вълчев обясни, че детските градини са сред най-важните институции и призова учителите да положат максимални усилия за овладяване на българския език от всяко дете. Според него тези допълнителни часове също ще се заплащат по линия на проектите.

Красимир Вълчев присъства и на среща за въвеждането на дуалното образование в Панагюрище. На нея министърът потвърди ангажимента за мотивиране на повече ученици към професионалното образование. „То задържа повече млади хора в регионите и в страната. Бизнесът има нужда от тези кадри и това е все по-трайна тенденция“, каза още той.

Споделете

GoTop