КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ЩЕ СЕ ОПИТАМЕ ДА НАСЪРЧИМ ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ ДА ИГРАЯТ ШАХ

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ЩЕ СЕ ОПИТАМЕ ДА НАСЪРЧИМ ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ ДА ИГРАЯТ ШАХ

„Нашето желание е повече деца да се научат да играят шах. Той е спорт и игра, която възпитава и едновременно развива дисциплина и креативност, търпимост, концентрация и пространствено мислене“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на първия шахматен турнир за деца и ученици „Столичен дебют“ в 121 СУ „Георги Измирлиев“. Според него шахът е игра, достъпна за всички деца, в която има много повече стратегическо мислене, отколкото във всяка друга.

Изследвания, проведени в други страни, показват зависимост между играта на шах и образователните резултатите на учениците по другите учебни дисциплини. Тези деца, които играят шах, показват по-добри резултати.

Министерството ще се опита да насърчи с всички инструменти, с които разполага, играта на шах при децата и учениците. Това ще стане по линия на дейностите по интереси. Министър Вълчев съобщи, че се разработва нормативен акт, въз основа на който ще се финансират дейностите по интереси, включени в проекта „Твоят час“, след като той приключи. Една от тези области е играта на шах. Заедно с Федерацията ще се разработи програма, която да включва и някои допълнителни мерки за стимулиране на повече деца да играят шах.

Министърът поздрави присъстващите родители и учители за това, че са успели да мотивират децата си да играят шах и след като пожела на участниците успех, също се включи в състезанието. Той изигра две партии като победи 6-годишната Яна Матеева от Пловдив, но беше победен от 10-годишния Светлен Иванов от София.

В турнира се включиха 60 деца и двама възрастни. Състезанието се провежда с цел популяризирането на предстоящите първи държавни ученически първенства, които ще се проведат в Албена в периода 19 – 22 май 2018 г.

Споделете

GoTop