МЕБЕЛНИЯТ БИЗНЕС ПОДКРЕПИ УЧЕНИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ

МЕБЕЛНИЯТ БИЗНЕС ПОДКРЕПИ УЧЕНИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ

За първи път ученическото състезание „Производство на изделия от дървесина – мебели, стилни мебели и дърворезба“ се проведе на място, където бизнесът представя най-новите си достижения. Отборите на 8 професионални гимназии от Пловдив, Русе, Варна, Велинград, Троян, Сливен, Хасково и Ямбол показаха своите изделия в рамките на международно изложение в София.

Състезанието бе организирано с подкрепата на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост и е резултат на доброто партньорство с МОН при изучаването на професия, за която не достигат кадри. В резултат и на това тази година има предложения за разкриване на повече паралелки в гимназиите, които да обучават бъдещи производители на мебели.

Комисията за оценяване на изделията бе съставена от представител на браншовата камара, специалисти от фирмите в мебелния бранш, които са партньори с гимназиите в дуалната система на обучение, и преподавател от Лесотехническия университет. След много сериозни изпити и защита на проектите за първенци бяха определени учениците от ПГ „Иван Вазов“ във Велинград заради тяхната изящна дърворезба. Втори е екипът от ПГ по строителство и дървообработване „Цар Иван-Асен II“ в Хасково, а трети – от ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване в Пловдив.

Участниците и техните партньори от бизнеса бяха поздравени от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова. Тя изрази увереност, че учениците ще се реализират в сфера, която ще докосне живота на много хора със стил, уют, усещане за топлина. И отбеляза, че при тяхната работа се изисква не само да произведеш нещо, но да вложиш въображение и сърце. „Професията ще ви носи винаги удовлетворение от свършената работа“, каза заместник-министърът. Според нея е много важно, че това състезание се провежда на място, където се представят най-добрите производители на мебели. Таня Михайлова пожела на учениците да участват в следващите изложения като производители. А те и разказаха какви техники и материали са използвали за изработване на изделията си, както и какви планове имат за своята професионална реализация.

Споделете

GoTop