МЕДАЛИСТИ ОТ МЕЖДУНАРОДНИ ОЛИМПИАДИ С ГРАМОТИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО

МЕДАЛИСТИ ОТ МЕЖДУНАРОДНИ ОЛИМПИАДИ С ГРАМОТИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО

„Вие сте едно от чудесата на България през последните десетилетия. Вие показахте, че в едно от най-трудните времена след промените страната ни има с какво да се гордее.“ С тези думи министърът на образованието и науката акад. Николай Денков се обърна към учениците-медалисти от международни олимпиади, които гостуваха в Министерския съвет днес.

„Добрата репутация на България се дължи на Вашите резултати“, каза домакинът на срещата – премиерът Кирил Петков. В Гранитната зала на Министерския съвет той награди 25 младежи с грамоти за достойно представяне и постигнати високи резултати на международни олимпиади и състезания. За вложения труд бяха отличени и техните ръководители. Всички получиха също значки с българския трикольор, които да носят при следващи международни изяви.

До момента през тази година български отбори по природни науки са спечелили 23 медала от международни олимпиади по математика, биология, химия и физика. Имаме носители на 5 златни, 9 сребърни и 9 бронзови медала. Те и още двама олимпийци заслужиха благодарностите на премиера и на министрите на образованието и науката и на електронното управление Божидар Божанов, които участваха в церемонията в Министерския съвет.

Министър Денков отбеляза, че постигнатите успехи се дължат не само на природните качества на учениците, но и на усилия, труд, упоритост, любознателност и творчески талант, който е развит благодарение на ръководителите на отборите. Той говори за неограничените възможности, които се откриват пред младежите. „Знанието отваря врата за навсякъде“, обобщи министърът.

„Много се надяваме да учите в най-добрите университети в света, а ние да променим страната така, че да Ви привлечем да се върнете обратно“, добави премиерът Кирил Петков.

Споделете

GoTop