МЕГЛЕНА КУНЕВА НА ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ: ОТ 2555 УЧИЛИЩА 1400 СА С ОСИГУРЕНА ФИЗИЧЕСКА ОХРАНА НА ВСИЧКИ УЧИЛИЩНИ СГРАДИ

МЕГЛЕНА КУНЕВА НА ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ: ОТ 2555 УЧИЛИЩА 1400 СА С ОСИГУРЕНА ФИЗИЧЕСКА ОХРАНА НА ВСИЧКИ УЧИЛИЩНИ СГРАДИ

Министерството на образованието и науката ще предложи на Министерския съвет да се реализира Национална програма „Достъпно и сигурно училище”, съобщи министър Кунева в парламента

От 2555 училища в страната 1400 са с осигурена физическа охрана на всички училищни сгради. Това каза по време на парламентарния контрол днес вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на въпрос за сигурността в училищата. Тя цитира данните от специален анализ на МОН, възложен при поемането на поста, според който училищата без осигурена физическа охрана са 837. С частично осигурена физическа охрана на сградите са 306, докато при 1400 е осигурена пълна охрана.

По думите на министър Кунева Министерството на образованието и науката ще предложи на Министерския съвет и Национална програма „Достъпно и сигурно училище“, като по модул „Сигурност“ се предвижда да бъде финансирано закупуването на технически средства за контрол на достъпа в училищата. Предвидените средства са в размер на 1,5 милиона лева, съобщи още тя.

Гарантирането на сигурността в общинските училища, каквито са повечето от тях, съгласно закона е ангажимент на общините. Считам обаче, че Министерството на образованието и науката трябва да има много по-активна политика в това отношение, подчерта министър Кунева и каза, че през март ще се проведе Национална среща по въпросите на сигурността в училище, съвместно с представители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието, ДАНС, неправителствени организации, представители на местната власт и др. В рамките на тази среща училищата ще споделят добри практики, свързани със сигурността. Ще обсъдим и възможността за изработване на общи стандарти за охрана в училищата, подчерта министър Кунева.

Във всички области са предприети мерки за подобряване сигурността на учениците съвместно с ръководствата на училищата, органите на МВР, областната и общинската администрация – подобряване на пропускателния режим в училищата, изготвяне на графици за дежурства, сключване на договори с охранителни фирми, ограничаване достъпа на външни лица, обучение на персонала, инструктаж на учениците, засилен контрол за изпълнение на задълженията на охранителите, монтиране на допълнителни камери, по-добра осветеност на училищните дворове, каза още министър Кунева.

По думите й случаите на насилие в българските училища предизвикват тревога не само в системата, но и в цялото общество и трябват непрекъснати и целенасочени усилия за по-сигурна и по-спокойна среда в училищата, за което МОН вече е предприело съответните действия.

Споделете

GoTop