МИЛЕНА ДАМЯНОВА ДАДЕ СТАРТ НА ВТОРОТО ИЗДАНИЕ НА КОНГРЕСА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА ДИДАКТА СОФИЯ

МИЛЕНА ДАМЯНОВА ДАДЕ СТАРТ НА ВТОРОТО ИЗДАНИЕ НА КОНГРЕСА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА ДИДАКТА СОФИЯ

Заместник-министърът на образованието, младежта и науката г-жа Милена Дамянова откри конгреса за образование и наука Дидакта София на тема „Иновации в началното и в професионалното образование”. Събитието, което се провежда за втора поредна година в столицата, е под патронажа на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и с подкрепата на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

В приветственото си слово зам-министър Милена Дамянова изтъкна силните традиции на професионалното образование в България. Тази година честваме 130 години от първата детска градина и от първия наръчник за управление на училищното образование. Също така бе подчертана и важността на инвестициите в ранното образование – „Приоритет в програмата на правителството са именно те – инвестициите в ранното детско развитие. Поради тази причина още през 2010 г. извършихме законодателни промени с които задължихме децата на 5 години да посещават детска градина.” заяви Г-жа Дамянова. Като изключителен успех бе изтъкнато повишаването с 20% на обхвата на децата, навършили 5 годишна възраст в предучилищно образование.

На събитието се дискутират теми за образователните програми и ранното образование в променящия се технологичен свят, партньорството „бизнес-професионално образование” и модернизацията на образователния процес, информационните технологии и електронното обучение, нови подходи при обучението на учители и други актуални теми за образованието.

Целта на образователен Съюз Дидакта е всяка година, през месец октомври, да организират форума в София и да го утвърдят като ежегодна инициатива за активен обмен на идеи и добри практики за образованието в Югоизточна Европа.

На събитието презентации представиха проф. д-р Василиос Е. Фтенакис, президент на Съюз Дидакта, д-р Ханелоре Крес, от немския Федерален институт за професионално образование, директори и учители, както и представители на университети и бизнеса.

Споделете

GoTop