МИНИСТЪР АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА ПОДПИСА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ КАТО ПЪЛНОПРАВЕН ЧЛЕН НА EUMETSAT

МИНИСТЪР АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА ПОДПИСА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ КАТО ПЪЛНОПРАВЕН ЧЛЕН НА EUMETSAT

Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова подписа в Дармщад, Германия, Споразумение за присъединяването на Р България като пълноправен член към Европейската организация за разработване на метеорологични спътници (EUMETSAT).

Церемонията по присъединяването се състоя на 26 ноември 2013 г. в централата на Европейската организация за разработване и експлоатация на метеорологични спътници в рамките на редовното 79-то заседание на Съвета на EUMETSAT. Във форума взе участие ръководството на организацията начело с нейния генерален директор Ален Ратие. Съветът единодушно реши България да се присъедини към конвенцията на EUMETSAT.

„Пълноправното ни членство в EUMETSAT осигурява на България пълен достъп до сателитна информация с високо качество, ще интегрира българския Национален институт по метеорология и хидрология към европейските метеорологични проучвания и оперативна дейност, ще гарантира прилагането на модерни технологии при използването на сателитна информация в оперативната прогноза на времето, за подобряване на ефективността на метеорологичните и като резултат – подпомагане на защитата на човешкия живот, на материални ценности и на икономиката.“ Това заяви проф. Клисарова след подписването на Споразумението с организацията – лидер в метеорологията и изследванията на климата, която осигурява точна прогноза за времето 365 дни в годината. Министър Клисарова благодари и на българските учени доц. Георги Корчев и проф. Христо Георгиев, наши представители в EUMETSAT, които вече 10 години работят за пълноправното членство на България в една от най-престижните международни организации.

Ален Ратие, генерален директор на Европейската организация за разработване и експлоатация на метеорологични спътници, заяви: „Радвам се, че България се присъединява към EUMETSAT и признава ползите, осигурени от нашите сателити. Това е особено важно в период, когато организацията трябва да инвестира в обновяването на своя полярна орбитална сателитна система.“

След 9-годишен статут на асоцииран член, с подписване на Споразумението, страната ни и българската наука стават част от EUMETSAT. Предстои договорът да бъде ратифициран от Народното събрание.

Европейската организация за разработване и експлоатация на метеорологични спътници е междуправителствена организация. Създадена е с Международна конвенция, открита за подписване през 1983 г. Тя влиза в сила на 19 юни 1986 г.

Основната цел на организацията е да изгражда, поддържа и използва система от оперативни метеорологични спътници. Сателитни наблюдения са основата на метеорологичните прогнози и са незаменим инструмент за ранното предупреждение за потенциално опасни метеорологични явления. Сателитните спътници на организацията трупат данни и наблюдения за промените в климата.

Космическата флотилия на организацията се състои от 6 спътника. Два покриват полюсите. Един е с траектория над Индийския океан. Три са т.нар. стационарни спътници. Те са от второ поколение и са за наблюдения на Европа, като покриват част от Африка и Южна Америка. Те са позиционирани над екватора и се въртят със скоростта на въртенето на Земята около оста й. Европа е лидер в сателитните метеопрогнози. През 2015 г. тя ще изведе в орбита Метеосат 11 – геостационарен спътник от второ поколение.

През 2017 г. в околоземна орбита ще излети геостационарен спътник от трето поколение. Вместо 12 той ще има 16 канала и ще предава информация на всеки 5 минути. На него ще бъдат монтирани и допълнителни прибори за изучаване на състава на атмосферата.

Споделете

GoTop