МИНИСТЪР АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА: „РАЗЧИТАМЕ НА УЧИТЕЛИТЕ, ЗА ДА НАПРАВИМ РАБОТЕЩ ЗАКОН ЗА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ“

МИНИСТЪР АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА: „РАЗЧИТАМЕ НА УЧИТЕЛИТЕ, ЗА ДА НАПРАВИМ РАБОТЕЩ ЗАКОН ЗА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ“

„Екипът, който работи по закона за средното образование и предучилищното обучение, трябва да е готов с текста, надявам се, до средата на месец септември 2013 г. След това проектозаконът ще бъде пуснат за широко обществено обсъждане“. Това заяви в Стара Загора днес, 8 август 2013 г., министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова. По думите й министерството ще бъде отворено за мнения, забележки и предложения. „Ще разчитаме много учителите да се включат в обсъждането. Надявам се този закон да бъде съставен с тяхна помощ, защото тогава ще е реален и работещ. След като бъдат отчетени и обобщени всички бележки и предложения, законът ще бъде внесен за първо четене в Комисията по образование в Народното събрание вероятно около коледните празници, каза министърът на образованието и науката.

Успоредно с този закон върви и работата по нормативния проектодокумент за професионалното образование, увери министър Клисарова. В дискусията в Стара Загора, в която участваха директори на училища, представители на местната власт и депутати, се включиха и представители на Българска стопанска камара. Александър Миланов от БСК направи презентация на разработената от организацията система за оценка на компетенциите на работната ръка.

От своя страна министър Клисарова потвърди идеята си във всички региони да бъде направен анализ на нужните работни места, за да могат училищата да обучават кадри за местните икономики.

По време на дискусията бяха обсъдени въпроси по отношение на децата със специални образователни потребности и тяхната интеграция в учебния процес, самостоятелните и дистанционните форми на обучение, дейността на помощните училища, кариерните центрове и др.

В гр. Стара Загора министър Клисарова коментира и Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. „Тази програма в момента се работи. В края на септември – началото на октомври 2013 г. трябва да е готова като предложение и да започнем преговори с Брюксел. Конкретно трябва да знаем рамката, която ще даде Брюксел, да видим как ще бъдат разпределени средствата и едва тогава да говорим за пари. Когато имаме конкретна информация, ще я съобщим. Не разбирам как може да бъде загубено нещо, което още не е започнало“, каза министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова.

Споделете

GoTop