МИНИСТЪР ЦОКОВ: НАД 3000 УЧЕНИЦИ В ШУМЕН ПРЕМИНАВАТ НА ЕДНОСМЕНЕН РЕЖИМ

МИНИСТЪР ЦОКОВ: НАД 3000 УЧЕНИЦИ В ШУМЕН ПРЕМИНАВАТ НА ЕДНОСМЕНЕН РЕЖИМ

С инвестициите в материалната база по програмите на МОН предстои близо 3000 ученици в Шумен да преминат в едносменен режим на обучение. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков във II ОУ „Д-р П. Берон”, в което е завършил основното си образование.

“Тук е учила майка ми, синът ми, а и аз самият. По-важното е обаче, че тук са се подготвяли стотици български учители, защото това е едно от първите базови училища у нас, създадено към учителски институт за подготовка на гимназиални учители през далечната 1821 г.”, каза проф. Цоков. По думите му българското образование има сериозни традиции, които трябва да съхраняваме и възраждаме. “Студентите-бъдещи учители трябва да се обучават в класните стаи, така както е било през годините”, акцентира министърът. Той обясни, че стартира нов европейски проект, по който дуалното обучение ще влезе в университетите, а особен фокус ще бъде насърчаването на педагогическите факултети да установят партньорства с училища, в които да се случват стажовете на студентите през целия период на подготовката им.

Министър Цоков се срещна и със своята учителка по български език г-жа Сийка Златева, която е била и учител на майка му. Тя изрази радостта си, че училището е подготвило настоящия министър на образованието и науката и му пожела още много успехи. В срещата се включиха и други пенсионирани педагози, които са преподавали на министъра. Това са г-жа Янка Аврамова – учителката му по география, по биология – Мария Касабова и г-н Петър Василев – по трудово обучение. В разговора участва и настоящият екип на училището, ръководено от директора Павел Павлов.

Министър Цоков посети и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, където разговаря с преподавателите и ръководството за проблемите пред образователната институция и приоритетите в развитието на висшето образование и науката в България.

Споделете

GoTop