МИНИСТЪР ЦОКОВ: СТАРТИРАТ ИНВЕСТИЦИИ ЗА БЛИЗО 40 МЛН. ЛВ. ЗА ОБНОВЯВАНЕ НА СТУДЕНТСКИТЕ ОБЩЕЖИТИЯ ВЪВ ВАРНА

МИНИСТЪР ЦОКОВ: СТАРТИРАТ ИНВЕСТИЦИИ ЗА БЛИЗО 40 МЛН. ЛВ. ЗА ОБНОВЯВАНЕ НА СТУДЕНТСКИТЕ ОБЩЕЖИТИЯ ВЪВ ВАРНА

Стартират проекти за близо 40 млн. лв. за подобряване на материалната база в студентските общежития на варненски висши училища. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на днешната си визита в града. Той посети Икономическия и Техническия университети във Варна и разговаря с ръководствата им за проблемите и предизвикателствата, които срещат.

Предстои учители от региона да преминат обучение за използване на изкуствения интелект в образователния процес. Това стана ясно по време на срещата на министър Цоков с ректора на Икономически университет – Варна проф. д-р Евгени Станимиров. В нея участваха както преподаватели, така и представители на ИКТ Клъстер – Варна.

Висшето училище е създало Център за използването на изкуствения интелект в обучителния процес и работи за развиването и на студентски програми в това направление. Към момента в него работят 25 докторанти, които получават и методическа подкрепа от преподаватели от САЩ. “Изкуственият интелект може да промени изцяло образователната система, защото е възможно да се окаже, че вече фокусът няма да бъде върху намирането на правилните отговори, а в способността за задаване на подходящите въпроси”, акцентира министър Цоков. Той представи и насоките за дигитализация и използване на изкуствения интелект в обучителния процес, които МОН разработи през последния месец. “Много важна е връзката между училището и университета, но тя ще бъде максимално ефективна, когато в нея участва и бизнесът”, подчерта проф. Цоков, който обсъди и възможни промени в професионалното обучение с представители на ИКТ Клъстер Варна.

“60 години са само началото, Вие уверено гледате към бъдещето”, написа министър Цоков в книгата на Технически университет – Варна. Той разговаря с ректора проф. д-р Драгомир Пламенов и преподаватели от висшето училище, което тази година отбеляза своята 60-годишнина. Сред дискутираните теми бяха добрите резултати, които постига Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи „Акад. Сендов“. Министърът посети и Морския квалификационен център при висшето училище, в което студентите придобиват практически умения. “Тук виждаме на практика бъдещето на образованието, което се случва на толкова много места в образователните ни институции, формиращи конкретни умения за успеха на техните възпитаници”, подчерта проф. Цоков.

Споделете

GoTop