МИНИСТЪР ДЕНКОВ: БЪЛГАРСКАТА НАУКА МОЖЕ ДА СЕ СЪСТЕЗАВА СЪС СВЕТОВНАТА

МИНИСТЪР ДЕНКОВ: БЪЛГАРСКАТА НАУКА МОЖЕ ДА СЕ СЪСТЕЗАВА СЪС СВЕТОВНАТА

„Съвременният свят изисква наука, полезна за хората. Затова е необходимо да изградим истински научни центрове, в които българските изследователи да преследват целите си и да се съревновават с колегите си по света. Когато бъдат осъществени идеите на този бъдещ център за върхови постижения, реалността за науката в България ще надмине всички наши мечти“.

Това каза министърът на образованието и науката Николай Денков на церемонията за първа копка на новата сграда на института „GATE“.

Министърът, който е професор по физикохимия и член-кореспондент на БАН, допълни, че през следващите месеци с екипа му в МОН ще работи за създаване на всички условия българската наука да се върне сред челните позиции в света.

„GATE“ е институт за „Големи данни в полза на интелигентно общество“. Той ще е своеобразен научен парк на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На обща застроена площ от 602 кв. м., разположена на четири етажа, сградата ще има три научни лаборатории, зали за обучения и срещи, специализирано оборудване.

Центърът за върхови постижения ще представлява екосистема, в която ще се генерират проекти в сътрудничество с правителството, индустрията, БАН и обществените организации. Научните изследвания на центъра ще са фокусирани в четири направлениябъдещи умни градове, интелигентно правителство, умна индустрия и цифрово здравеопазване.

Работата по създаването на института започна през 2019 г. Той е единственият подобен център в Източна Европа и ще бъде свързващо звено с мрежата от 55 центъра за големи данни в Западна Европа.

Бюджетът за изграждане на центъра е 30 млн. лв. Той се финансира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Очаква се технологичната сграда да отвори врати през 2023 г.

Споделете

GoTop