МИНИСТЪР ДЕНКОВ: НАУКАТА ТРЯБВА ДА Е В ПОЛЗА НА ОБЩЕСТВОТО

МИНИСТЪР ДЕНКОВ: НАУКАТА ТРЯБВА ДА Е В ПОЛЗА НА ОБЩЕСТВОТО

Науката трябва да бъде в полза на обществото и икономиката. Една от задачите на STEM образованието и на новосъздадения Национален STEM център е да свържат различните науки и да се намери тяхното приложение в живота. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков при откриването на STEM център за природни науки, изследвания и иновации в Природо-математическата гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас.

В разговора с ученици и учители акад. Денков подчерта, че стремежът занапред ще е STEM обучението да стане STEAM – към обучението по наука, технологии, инженерство и математика да се добави и изкуството. „Науката може да бъде удоволствие и страст, защото всичко минава през душата“, добави министърът.

Центърът в Бургас е изграден с 300 000 лева, отпуснати по НП „Изграждане на училищна STEM среда“. Обучението е насочено към развиване на математически, научни, технологични, инженерни знания, основани на експерименти, анализи и предлагане на конкретни решения на реални проблеми. Учениците демонстрираха уменията на създаден от тях роботи, разработки по електротехника, химични експерименти с хранителни продукти.

Гимназията разполага с високотехнологично оборудване и специализиран софтуер за научно-технически пресмятания, в който е вграден програмен език за решения на конкретни проблеми в различни области на науката. Осигурено е и специализирано оборудване за експериментална работа по механика, електричество и информатика.

В училището се обучават 1025 ученици от V до XII клас. Осъществява се прием в V клас и VIII клас по профили „Математически“, „Софтуерни и хардуерни науки“ и „Природни науки“. През учебната 2020/2021 г. зрелостниците на училището са на второ място в страната по успех на държавния зрелостен изпит по математика.

Образованието в Бургас и съвместната работа на училищата с общината могат да служат за пример, отбеляза акад. Денков. Той се надява опитът на природо-математическата гимназия в преподаването на STEM предмети да се прилага и в други училища в страната.

Споделете

GoTop