МИНИСТЪР ДЕНКОВ: ОСНОВНИТЕ АНГАЖИМЕНТИ НА НИМХ СА КЪМ МОСВ, НОРМАЛНО Е ДА СА КЪМ ТОВА МИНИСТЕРСТВО

МИНИСТЪР ДЕНКОВ: ОСНОВНИТЕ АНГАЖИМЕНТИ НА НИМХ СА КЪМ МОСВ, НОРМАЛНО Е ДА СА КЪМ ТОВА МИНИСТЕРСТВО

Основните ангажименти на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) са към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Съвсем нормално е това ведомство да следи как се изразходват средствата, отпуснати от държавния бюджет, как се изпълняват задачите, които се поставят на института. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в дискусия по темата за прехвърлянето на НИМХ от МОН към МОСВ.

Акад. Денков уточни, че дейностите на НИМХ са описани в Закона за водите. „Това е същият закон, който дефинира и политиките, които трябва да се реализират от МОСВ. Така че от самото начало не е ясно защо институтът е вкаран в структурите на МОН”, каза той.

Според него аргументът, че НИМХ изпълнява научна дейност и затова трябва да бъде към МОН, няма никакво основание. „Всъщност в структурите на МОН няма нито един научен институт, защото ролята на нашето министерство е съвсем друга. То трябва да дефинира общите политики в областта на науката и да организира тяхното финансиране чрез различни инструменти, а не да отглежда институти”, добави министър Денков.

Цялата дискусия по Радио „Фокус“ можете да прочетете ТУК.

Споделете

GoTop