МИНИСТЪР ДЕНКОВ: ПРАВИМ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО, ЗА ДА ОСИГУРИМ ФИНАНСИРАНЕ НА ЦЕНТРОВЕТЕ ЗА НАУКА

МИНИСТЪР ДЕНКОВ: ПРАВИМ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО, ЗА ДА ОСИГУРИМ ФИНАНСИРАНЕ НА ЦЕНТРОВЕТЕ ЗА НАУКА

„В Министерството на образованието и науката правим всичко възможно, за да осигурим финансиране на центровете за наука, за да имат те най-модерната апаратура, както и за младите учени и за научна дейност. Вярвам, че ще усетим резултатите от това усилие в следващите години“. Това заяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков при откриването на центъра за компетентност „Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска – КВАЗАР“. В събитието се включиха също заместник-министърът на образованието и науката акад. Константин Хаджииванов, директорът на Института по роботика при БАН доц. Август Иванов и зам.-директорът акад. Чавдар Руменин, директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН и ръководител на проекта КВАЗАР доц. Лъчезар Георгиев.

Научноизследователската инфраструктура на Центъра оформя лабораторен комплекс за висококачествени научни изследвания и разработка на нови продукти в сферата на изкуствения интелект, квантовите комуникации, роботиката и управлението на риска.

„Чувствам се като у дома си тук, сред колеги и приятели. Вашият институт и центърът за компетентност КВАЗАР са пример за това как върховите и квантови технологии могат да се съчетаят с практическите приложения като малките роботчета в Софийския университет, като спасителната акция за заседналия товарен кораб „Вера СУ“ и много други“, каза още акад. Денков. Министърът призова академичната общност да убеждава хората, че науката наистина е важна. „Трябва да правим така, че хората да вярват на научните резултати и на решенията, които те дават. Възхищавам се на вашите умения да комуникирате тези резултати, за да убедим хората, че това е нещо полезно“, каза още акад. Денков.

Центърът е изграден по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ с финансиране от 13,5 млн. лв. Водеща организация е Институтът по роботика при БАН, а партньори са Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Институтът по металознание при БАН, Техническият университет- Габрово, Националният военен университет във Велико Търново, Институтът по ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН, Висшето военноморско училище и Сдружение „Съвременни летателни техологии“.

В Центъра работят над 70 изследователи в 15 високотехнологични лаборатории.

Споделете

GoTop