МИНИСТЪР ДЕНКОВ: ЩЕ РАБОТИМ ЗА ПО-МОТИВИРАНИ И ПОДГОТВЕНИ УНИВЕРСИТЕТСКИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ

МИНИСТЪР ДЕНКОВ: ЩЕ РАБОТИМ ЗА ПО-МОТИВИРАНИ И ПОДГОТВЕНИ УНИВЕРСИТЕТСКИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ

Министерството на образованието и науката ще работи за повишаване на мотивацията и подготовката на университетските преподаватели. Тази тема ще бъде предмет на предстоящи дискусии с ректорите на висшите училища. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков на церемонията „Академични Оскари“, на която бяха наградени най-добре класираните висши училища в Рейтинговата система за 2021 г.

„Светът се развива доста бързо и ако искаме да бъдем конкурентоспособни в европейски и в световен план, трябва да ускорим работата си. Няколко области в сферата на висшето образование ще бъдат приоритетни в следващите месеци и в тях ще трябва да се работи много упорито“, отбеляза акад. Денков. Първата е подготовката на преподавателите. Отворен стои въпросът също за фрагментираността на системата, който трябва да бъде решен. Третият приоритет е свързан с развитието на научните изследвания и тяхното приложение в практиката. Според министъра България има много голям потенциал както за развитие на проучванията, които да се полезни за обществото, така и за тяхното прилагане в практиката.

Според акад. Денков последователните политики в сферата на висшето образование през последните години вече дават резултат, който е видим и за обществото. Пример за това е утвърждаването на Рейтинговата система, чиито данни помагат за вземането на важни управленски решения.

Тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България беше представено в Министерството на образованието и науката на 2 декември т.г. Повече можете да видите ТУК.

Споделете

GoTop