МИНИСТЪР ДЕНКОВ: ВЯРВАЙТЕ В УЧИТЕЛИТЕ СИ И В НАУКАТА

МИНИСТЪР ДЕНКОВ: ВЯРВАЙТЕ В УЧИТЕЛИТЕ СИ И В НАУКАТА

„Вярвайте на вашите учители и на училището си! Те ще ви отворят много възможности за бъдещето. Вярвайте в науката“! С тези думи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков се обърна към учениците от Природо-математическата гимназия „Христо Смирненски“ в Перник при откриването на новата учебна година днес. Училището е със 100-годишна история и обучава ученици от V до XII клас. Министърът увери, че най-важната задача ще бъде максимално присъствено обучение при минимален риск за учителите и децата.

След откриването проф. Денков присъства на демонстрация с роботи в нов кабинет по роботика. Той е част от STEM среда, изградена по национална програма на МОН с общо 50 000 лв. Министърът посочи, че със създаването на национален и три регионални STEM центъра по Плана за възстановяване и устойчивост на практика всяко училище ще има достъп до иновативни методи на преподаване по природни науки, математика и информатика.

Обучение по роботика ще предлага и 25 ОУ „Д-р Петър Берон“, където заместник-министър Мария Гайдарова даде началото на учебната година. Училището е единственото неспециализирано, което има паралелка по хореография в начален етап. Заместник-министърът пожела на учениците да извървят пътя към познанието с лекота. Най-малките призова към спокойствие и увереност, а по-големите – да се вслушват в думите на учителите и родителите си.

Малко по-късно Гайдарова присъства на тържеството и на 200 ОУ „Отец Паисий“ в софийското село Лозен. По време на пандемията училището не е имало нито един заразен учител или ученик. За ученици от семейства в риск са организирани подпомагане със средства за интернет, дарения на компютри и материална помощ. „Вие сте изключително сплотена общност, подкрепяте се и споделяте. Знаете как да направите най-доброто за своите деца“, каза Мария Гайдарова.

Върху силната връзка между учители, родители и местна власт акцентира и заместник-министър Евгения Пеева при посещението си в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ихтиман. По думите й силата на общността е тази, която в кризисни моменти като днешния ни помага да се пазим, да успяваме и да сме щастливи. Тя поздрави децата от предучилищните групи за куража да стъпят за пръв път в класните стаи и ги посъветва да се учат както от преподавателите си, така и от по-големите. Основното училище е със 773 деца и ученици, като 100% са от ромски произход. В него работят четирима медиатори, сред които майка и двете й дъщери. С подкрепата на училищното ръководство момичетата вече са студентки във втори курс по начална и предучилищна педагогика и по социална педагогика.

Заместник-министър проф. Генка Петрова откри учебната година в Пловдив. Тя поздрави учениците от Професионалната гимназия по машиностроене за възможността да учат в едно от училищата с истинско европейско образование. Гимназията работи по проекти за дуално обучение в сътрудничество с фирми от Тракия икономическа зона. От тази учебна година 25 осмокласници ще учат в най-новата паралелка „Електрически превозни средства“. „Имате уникален шанс, защото това е бъдещето на автомобилостроенето“, посочи проф. Петрова. Две лаборатории в гимназията ще бъдат изцяло оборудвани от фирма-партньор за новата професия. Заместник-министърът удари първия звънец заедно с директора „Образователни иновации и дигитализация“ в Тракия икономическа зона Росен Костурков.

Началото на академичната година в Медицинския университет започна с връчването на студентските книжки на трима отличници, приети в специалност „Медицина“ с максимален бал. „МУ-Пловдив се нареди сред научноизследователските университети. Това говори за изключителните постижения на преподавателите Ви, които са на световно ниво“, каза проф. Генка Петрова. За празника бе открита и новата база на университета с 32 учебни и научни лаборатории и аудитория със 70 места. Тук ще работят 61 преподаватели и ще се обучават над 1200 студенти годишно.

„Първият учебен ден е непреходен празник, защото винаги поставя началото на нещо ново, независимо дали постъпваме за първи път в училище или продължаваме обучението си“, каза заместник-министър проф. Нели Косева в Националната търговско-банкова гимназия в София. „Училището е свято място, в което се заражда най-дълбокото уважение към науката и образованието. То ни учи да бъдем единни, да реализираме себе си и да бъдем успешни“, каза тя. Според проф. Косева учителите ще покажат на децата как да работят в екип, да участват честно в съревнованията, но в същото време да помагат на приятелите и съучениците си.

Споделете

GoTop