МИНИСТЪР ГАЛИН ЦОКОВ: ИЗПОЛЗВАМЕ ЕВРОПЕЙСКИЯ ОПИТ ПРИ ПОДГОТОВКАТА НА НОРМАТИВНИ ПРОМЕНИ ЗА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ

МИНИСТЪР ГАЛИН ЦОКОВ: ИЗПОЛЗВАМЕ ЕВРОПЕЙСКИЯ ОПИТ ПРИ ПОДГОТОВКАТА НА НОРМАТИВНИ ПРОМЕНИ ЗА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ

В ход е работа по предложения за промени в Закона за висшето образование. В хода на обсъжданията използваме опита на българските университети и проучваме най-добрите европейски практики. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на форум за инициативата „Европейски университети“. Дискусията се организира от посолствата на Испания и на Франция в рамките на Испанското председателство на ЕС.

Това е инициатива, която има визията и енергията да промени Европа, превръщайки я в най-конкурентното място в света, бе посочено по време на събитието. Започнала преди шест години тази инициатива цели развитието на Европа в областта на образованието, науката, креативността и иновациите на младите хора.

“За нашия екип е много важно обществената и специализирана дискусия за учебните програми на университетите, за ефективното им финансиране, за студентските кредити по различните направления, за продължителността на обучението. Опитът на европейските университети е също много важен и ние трябва да го проучваме, за да взимаме най-правилните решения”, каза министър Цоков. По думите му осем български университета участват в Инициативата, а други два са асоциирани членове. “Това показва, че българските висши училища търсят активна връзка с европейски партньори и е още една възможност за по-добро взаимодействие на образователните ни системи”, поясни проф. Цоков.

Той обърна внимание и на възможностите, които Инициативата дава за споделени образователни ресурси, за съвместни проекти и научни изследвания. “Това дава висока добавена стойност и може да издигне на още по-високо ниво университети които участват в Алианса”, подчерта министърът.

В откриването на събитието участие взеха посланикът на Кралство Испания Н. Пр. Алехандро Поланко Мата и посланикът на Франция Н. Пр. Жоел Мейер, а вицепремиерът Мария Габриел поздрави участниците с видео обръщение.

Споделете

GoTop