МИНИСТЪР ГАЛИН ЦОКОВ: ОСНОВЕН ПРИОРИТЕТ Е СЪЗДАВАНЕТО НА СТАНДАРТ ЗА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО

МИНИСТЪР ГАЛИН ЦОКОВ: ОСНОВЕН ПРИОРИТЕТ Е СЪЗДАВАНЕТО НА СТАНДАРТ ЗА КАЧЕСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО

Основен приоритет за екипа на МОН е създаването на стандарт за качество в образованието. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в сутрешния блок на Нова телевизия. По думите му това ще позволи да се прави много по-точен анализ на резултатите, които се постигат.

Минимум три, вместо четири, текущи оценки ще са необходими вече за оформяне на срочна оценка по предмети, които се изучават по четири часа седмично. „Така учителите ще получат по-голяма автономност при оценяването на учениците“, обясни проф. Цоков. По думите му това няма да намали изискванията към обучаващите се, но ще даде много повече възможности за учителя да подхожда индивидуално към всеки ученик.

МОН предлага изпитът след 7. клас да се провежда със седмица по-късно като така учениците ще имат повече време за подготовка. „Да се решават правилно и добре тестове също е умение, което трябва да се изгражда. Паралелно с това продължаваме и работа в посока промяна и подобряване на начина на оценяване“, обясни проф. Цоков.

Към учителската професия се насочват все повече млади хора, а резултатите на изучаващите педагогически науки расте. „Това показва, че тази професия става все по-желана, а оттам и конкуренцията се увеличава. Всичко това се отразява и на качеството“, коментира министърът на образованието.

Споделете

GoTop