МИНИСТЪР ИГНАТОВ ОТКРИ АКАДЕМИЧНАТА УЧЕБНА ГОДИНА В МЕДИЦИНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ

МИНИСТЪР ИГНАТОВ ОТКРИ АКАДЕМИЧНАТА УЧЕБНА ГОДИНА В МЕДИЦИНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ

Днес, 17 септември 2012 г., министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов участва в тържественото откриване на академичната учебна година в Медицинския университет – София.

След като поздрави официалните гости на тържеството, министър Игнатов се обърна към студентите и преподавателите на МУ – София с думите: „Честит празник!” Днес е голям празник – откриването на академичната учебната година винаги е свързана с нови надежди, нови очаквания, реализиране на мечти, срещи с първокурсниците. Те пък са двойно по-щастливи, защото след много тежки изпити, много тежка процедура, изведнъж седят на тези банки и си мислят за това какво ще се случи след шест, всъщност след десетина години. Защото вашето учене е най-дълго, то е цял живот – изключително дълъг процес.”
Министър Игнатов нарече деня на „Вяра, Надежда и Любов” професионален празник за медиците, защото вярата, надеждата и любовта са основата в тяхната работа. Като цитира Свети апостол Павел, който по повод любовта пише, че „ако всичко друго имате, но любов нямате – значи нищо нямате”, министър Игнатов пожела на бъдещите лекари като добри професионалисти да имат любов, много любов в тяхното лекарско служение.

Като припомни, че България е направила скок и се е придвижила с 12 пункта напред по конкурентоспособност, отразено в годишния доклад на Световния икономически форум /СИФ/, министър Игнатов каза, че нашето висше образование се е придвижило с 10 пункта напред, нещо което не се е случвало от много години насам.

Той обеща на студентите, че желанието на техния ректор проф.Ваньо Митев добрите университети да получават по-добро финансиране, ще може да се изпълни. „В рейтинговата система за висшите училища ние ще добавим показател за научните изследвания и докторантите и какво се случва с тях. Така без административна намеса ще се откроят най-добрите университети”. Министър Игнатов пожела „На добър час!” на всички студенти и преподаватели в Медицинския университет – София.

Ректорът на университета проф. Ваньо Митев в словото си към гостите и студентите не пропусна да благодари на Министерството на образованието, младежта и науката за подкрепата и за допълнителното финансиране на база рейтинговата система за висшите училища. Той каза „ Министерството направи една революционна стъпка, за първи път от 20 години, един министър се осмели да дава от фонда си за най-добрите университети, излезе от руслото на уравниловката. И сега е моментът да насърчим нашия министър да направи и втората стъпка – в България да се каже кои са изследователските университети и те да получат специално финансиране, защото те дават облика на българската наука и те измиват лицето на българското образование в чужбина, а ние категорично ще бъдем сред тези университети, понеже по абсолютна продукция сме на второ място след огромния Софийски университет, а в областта на медико-биологичните науки сме абсолютен фаворит”.

Проф. Митев сподели вижданията си и за амбициозната строителна програма, която се надява да стартира през пролетта на следващата година, а до месец да се обявят обществените поръчки за учебно-административния комплекс, който ще бъде построен на мястото на стол номер 9 в центъра на Александровска болница. Той изказа благодарност лично на премиера Бойко Борисов и на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София, за новия градоустройствен план, с който ще могат да строят нови сгради за университета.

Студентите и преподавателите на Медицинския университет – София бяха поздравени и от г-жа Десислава Атанасова, министър на здравеопазването, от г-н Огнян Стоичков, председател на Комисията по образование, наука и въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание, от Димитър Главчев, заместник-председател на парламентарна група в НС и д-р Геновева Алексиева, член на Комисията по здравеопазване в НС.

Споделете

GoTop