МИНИСТЪР ИГНАТОВ СЕ СРЕЩНА СЪС СТУДЕНТИ ОТ ЮРИДИЧЕСКО СДРУЖЕНИЕ „ТЕМИДА” В УНСС

МИНИСТЪР ИГНАТОВ СЕ СРЕЩНА СЪС СТУДЕНТИ ОТ ЮРИДИЧЕСКО СДРУЖЕНИЕ „ТЕМИДА” В УНСС

На 22 декември 2011 г., министър Сергей Игнатов проведе среща със студенти по покана на сдружението за юридическо развитие „Темида“ към ЮФ на УНСС и Националното представителство на студентските съвети (НПСС). Обектът на дискусията бе „Реформи и модернизация на висшето образование“ .

Министър Игнатов зададе основната насока на дискусията като сподели вижданията си по основни теми, които стоят пред образованието в световен и в европейски мащаб. По въпроса за качеството на висшето образование, проф. Игнатов подчерта, че войната за качеството в университетите трябва да се води ежедневно. Един от компонентите в това отношение е студентската мобилност – както на вътрешно-университетско равнище, така и между университетите в България и в световен план. Добри предпоставки за развитието на изследователска дейност в България са Законът за развитие на академичния състав в Р България и Националната стратегия за развитие на научните изследвания, сподели проф. Игнатов. Научните изследвания следва да се развиват в университетите, защото само там става възпроизводството на човешкия потенциал на нацията.

Като постижение през годините на прехода министър Игнатов изтъкна факта, че университетите не позволиха да се превърнат в арена на политически битки.

В период на криза хората с висше образование имат по-добра перспектива, имат много повече изходи. Те създават собствени пътеки, по които вървят, сподели наблюденията си министър Игнатов.

Като успех в областта на предприетите реформи бяха изтъкнати въвеждането на студентското кредитиране и на рейтинговата система на висшите училища в България.

„Разрешихме университетите сами да признават дипломите от чужбина. Прави се акредитация, приравнява се към кредитната система, която действа в момента и продължавате своето образование“ – каза министърът и подчерта, че автономията на висшите училища ще се засилва. В тази връзка той говори за предимствата на вътрешната мобилност на студентите. Проф. Игнатов сподели виждането си, че най-голямата „авантюра“ е човек да си създаде собствена образователна пътека. Това е голямата привлекателност и красота на висшето образование.

Като говори за работата върху финализиране на проекта на нов закон за науката и висшето образование, той изрази увереност, че студентските организации ще направят свои предложения.

Специален акцент в дискусията министър Игнатов постави върху връзката между рейтинговата система и желанието на студентите да участват в научни изследвания още на бакалавърско равнище. Той се позова на опита в чужбина, но подчерта, че всяко нещо, което работи успешно някъде по света, задължително минава през нашата призма, за да се превърне в наш модел чрез преливане на идеи.

На срещата, освен домакините от Юридическия факултет на УНСС и представители на Националното представителство на студентските съвети, присъстваха и активно участваха студенти от други факултети на УНСС, от СУ „Св. Климент Охридски”, от Нов български университет, от Варненския свободен университет.

Споделете

GoTop