МИНИСТЪР ИГНАТОВ УЧАСТВА В ОБСЪЖДАНЕ НА ДОКЛАДА НА СВЕТОВНАТА БАНКА „ПОСТИГАНЕ НА ИНТЕЛИГЕНТЕН РАСТЕЖ: КАК НАУЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ИНОВАЦИИТЕ ДА РАБОТЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ“

МИНИСТЪР ИГНАТОВ УЧАСТВА В ОБСЪЖДАНЕ НА ДОКЛАДА НА СВЕТОВНАТА БАНКА „ПОСТИГАНЕ НА ИНТЕЛИГЕНТЕН РАСТЕЖ: КАК НАУЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ИНОВАЦИИТЕ ДА РАБОТЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ“

На 7 февруари 2012 г. министър Сергей Игнатов участва в публичното представяне и обсъждане на най-новия доклад на Световната банка „Постигане на интелигентен растеж: как научните изследвания и иновациите да работят за България“.

Докладът е изготвен по искане на българското правителство, в частност на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, и на Министерството на образованието, младежта и науката. Изследването на банката разглежда въпроси, свързани с възможностите за България да стимулира икономическия растеж чрез инвестиции в научни изследвания и иновации. Докладът прави оценка на капацитета на страната за научни изследвания и иновации, предлага и нови възможни варианти за модернизиране на съответните институции, на политиките и законодателството.

При обсъждането на доклада, министър Сергей Игнатов заяви, че България може да извърши качествен скок по отношение на науката и иновациите, само ако прилага съвременни инструменти, законодателство и конкретни мерки в тази посока. Той сподели, че Националната стратегия за научни изследвания е първият документ от много години, който отразява политиката на сектора. В стратегията се казва, че университетите са основните места, където се прави и се преподава наука. Тя предвижда конкретни мерки и въвеждане на съвременни инструменти за финансиране на научни изследвания, като например прилагане на нови схеми за Европейски и Трансевропейски програми и разработване на национални програми в приоритетни области. Стратегията е консултирана с Брюксел и със Световната Банка, чиито препоръки и конкретни мерки са отразени в приетия вариант.

В обсъждането, което се проведе в Софийски Aрсенал – Музей за съвременно изкуство, участваха също заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова, Джанамитра Деван – вицепрезидент на групата на Световната банка, отговарящ за развитието на финансовия и частния сектор, Херардо Корочано – директор на глобалната инициатива на Световната банка за иновации, технологии и предприемачество, Джон Габриел Годард – старши икономист и един от главните автори на доклада, Маркус Репник – постоянен представител на Световната банка за България, учени и представители на бизнеса.

Споделете

GoTop