МИНИСТЪР ИГНАТОВ УЧАСТВА В ТЪРЖЕСТВЕНОТО ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ „ИЗОБРЕТАТЕЛ НА ГОДИНАТА”

МИНИСТЪР ИГНАТОВ УЧАСТВА В ТЪРЖЕСТВЕНОТО ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ „ИЗОБРЕТАТЕЛ НА ГОДИНАТА”

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов участва в тържествената церемония по връчване на наградите „Изобретател на годината” и обявяването на имената на изобретателите, вписани в златната книга на Българските откриватели и изобретатели на събитие, организирано от Патентното ведомство и Съюза на изобретателите.

Министър Игнатов връчи приза в категория „Машиностроене и строителство” на екипа на проф. д-р Огнян Алипиев за изобретението „Хидромашина с вътрешно зацепване”. Хидромашината ще намери приложение в машиностроенето като зъбна помпа или хидромотор от хидравличните системи на различните видове машини и съоръжения. Министър Сергей Игнатов поздрави екипа за успеха му и припомни, че първият българин, който някога е получавал патент е Николай Тошкович през 1857 г., именно в категория „Машиностроене и строителство”.

В категория „Химия и биотехнологии” отличен бе екипът на проф. Спартак Хаджиев за изобретението „Средство с антитуморна активност на базата на БЦЖ ваксина, метод за неговото получаване и използването му”. А в категория „Електроника и електротехника” наградата получи проф. Енчо Попов за изобретението „Безчетков алтернатор с ротор с клюнообразни полюси”. Наградените получиха статуетки и грамоти. Доцент д-р Виолета Андонова, проф. д-р Сия Лозанова и професор Владко Панайотов са изобретателите, които бяха вписани в златната книга на Българските откриватели и изобретатели през тази година.

Събитието почетоха още министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и г-н Беноа Батистели, председател на Европейското патентно ведомство, който е в България по повод 10-годишнината от приемането на страната ни в Европейската патентна организация. В нея членуват 37 държави – всички страни от ЕС, плюс Албания, Хърватия, Македония, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Швейцария и Турция. Европейските патенти покриват пазар от около 570 млн. души.

Споделете

GoTop