МИНИСТЪР ИГНАТОВ: „ЗА БЪЛГАРО-КОРЕЙСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ В ОБЛАСТТА НА НАУКАТА СЪЩЕСТВУВА ГОЛЯМ ПОТЕНЦИАЛ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО“

МИНИСТЪР ИГНАТОВ: „ЗА БЪЛГАРО-КОРЕЙСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ В ОБЛАСТТА НА НАУКАТА СЪЩЕСТВУВА ГОЛЯМ ПОТЕНЦИАЛ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО“

Бе подписан Меморандум за сътрудничество между Българската академия на науките и Корейския институт за наука и технологии.

Днес, 28 юни 2012 г., в Българската академия на науките бе открит Българо-корейски научен форум. В приветствието си при откриване на първото по рода си събитие с такъв характер у нас, министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов заяви, че България и Корея са свързани с традиционни приятелски взаимоотношения, в основата на които стоят искрено споделяне на ценности, стабилност, коопериране и прогрес. „Това определя значимата роля на сътрудничеството в областта на науката за увеличаване на конкурентоспособността на икономиките на нашите две страни. Радостно е, че днес, когато повече от всякога живеем в един общ свят на знанието, България отново е домакин на събитие, свързано с науката“ сподели министър Игнатов и добави: „За българо-корейските отношения съществува голям потенциал за сътрудничество в областта на науката. И настоящият форум е доказателство за това.“

Българо-корейският научен форум се провежда в точното време. Днес, както никога досега, във фокуса на общественото внимание в България е дискусията за развитието на науката и иновациите. И независимо от това, че финансовата криза не е отшумяла, ние целенасочено преследваме целите си. Преди година и половина – две беше изработена Национална пътна карта за научната инфраструктура. Приехме Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2020. По време на дискусиите давахме за пример Корея, която преди години се концентрира в няколко области и днес бележи видими успехи.

И в момента големите усилия са насочени към изработване на проект за Оперативна програма „ Наука и образование“ за следващия период до 2020 година. И което е особено важно – в преговорите за следващата Рамкова програма на ЕК „Хоризонт 2020“ – България е с много ясен пакет изисквания, за да защитим интересите на нашите учени.“ – информира участниците във форума министър Игнатов и им пожела успех.

Преди акад. Стефан Додунеков, председател на Българската академия на науките, и д-р Шин Кюнг Хо, директор на отдела за международно сътрудничество на Корейския институт за наука и технологии (КИНТ), да подпишат Меморандум за сътрудничество, участниците във форума бяха поздравени от Н. Пр. Чун Би хо, посланик на Р Корея в България, от акад. Додунеков, от г-жа Соо Ю Ми, генерален директор на Бюрото за международно сътрудничество в Министерството на образованието, науката и технологиите на Р Корея и от д-р Ким Ин Хо, представител на Националния фонд за научни изследвания на Р Корея.

„Това е инициатива, която цели да засили двустранното сътрудничество между Корея и България и да доведе до по-високо ниво на сътрудничеството между нас и Европейския съюз“ – очерта визията на форума Н. Пр. Чун Би хо и добави: „Вярвам, че ще можем да произведем добър синергичен ефект като комбинираме постиженията на фундаменталните науки в България с природното знание и рационалното използване на науката и технологиите в Корея.“

Като пожела „На добър час!“ на работата на форума, председателят на БАН акад. Стефан Додунеков очерта накратко капацитета на БАН с институтите и проблемно ориентираните направления. Той изтъкна значението на подписването на Споразумение за сътрудничество между Българската академия на науките и Корейския институт за наука и технологии. „Очаквам с нетърпение и интерес резултатите от разговорите и обсъжданията, които предстоят. Пожелавам успешни действия по формулирането на конкретни предложения за съвместна работа.“ – изрази убеденост акад. Додунеков.

Г-жа Соо Ю Ми, Генерален директор в Бюрото за международно сътрудничество на Министерството на образованието, науката и технологиите на Р Корея подчерта значимостта на форума като първа стъпка в сътрудничеството в областта на науката, иновациите и технологиите. Тя изтъкна предизвикателства като опазване на природната среда, недостига на енергия, безработицата и други проблеми, чиито решения могат да бъдат намерени в технологиите.

Подписаното днес Споразумение между БАН (домакин на форума) и КИНТ има за цел да насърчи и развива фундаменталните и приложните науки, образованието, трансфера на технологии и обмен на знания с фокус към:

  • информационните и комуникационни науки и технологии;
  • енергийни ресурси и енергийна ефективност;
  • нанонауки, нови материали и технологии;
  • биомедицина и качество на живота;
  • биологично разнообразие, биоресурси и екология;
  • климатични промени, рискове и природни ресурси;
  • космически изследвания и технологии.

Българо-корейският научен форум е организиран от БАН и КИНТ и Националния научен фонд на Р Корея, с подкрепата на Посолството на Р Корея в София и на Министерството на образованието, младежта и науката на Р България. В деловата му работата, която продължава и утре, 29 юни 2012 г., вземат участие ръководители и представители на научни институти и организации от двете страни.

Споделете

GoTop