МИНИСТЪР КЛИСАРОВА: БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА ЗАД ГРАНИЦА СА НАШИТЕ ПОСЛАНИЦИ ПО СВЕТА

МИНИСТЪР КЛИСАРОВА: БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА ЗАД ГРАНИЦА СА НАШИТЕ ПОСЛАНИЦИ ПО СВЕТА

НЕОБХОДИМОСТТА ОТ АДАПТИРАНИ УЧЕБНИЦИ И ПОМАГАЛА БЕШЕ ЕДНА ОТ ОСНОВНИТЕ ТЕМИ НА КОНФЕРЕНЦИЯ ВЪВ ВИЕНА

„Благодаря ви, че дойдохте. Българските училища са нашите посланици по света. Благодаря ви, защото вие сте не само учители, вие сте просветители. Днес е важно да споделим проблемите, за да можем заедно да търсим решенията им“. Това каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова при откриването на конференцията „Модели за качествено изучаване на български език в чужбина“, която се състоя от 25 до 27 април 2014 г. във Виена.

С официални приветствия се включиха Н.Пр. Елена Шекерлетова – посланик на Р България в Австрия, Боян Кулов – председател на Асоциацията на българските училища в чужбина, Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, Румяна Конева – директор на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена, която беше домакин на събитието, Красимир Вълчев – директор на дирекция „Бюджет и финанси“ в Министерството на външните работи. На конференцията присъстваха още Н.Пр. Бисерка Бенишева – посланик на Р България в Унгария и Н.Пр. Маргарита Ганева – посланик на Р България в Словакия.

Форумът се организира от Министерството на образованието и науката (МОН) и Асоциацията на българските училища в чужбина със съдействието на нашето посолство в Австрия, Българския културен институт „Дом Витгенщайн” и Българо-австрийското училище „Св. Св. Кирил и Методий” във Виена. Участниците в конференцията бяха поздравени от децата от Българо-австрийското училище .

С особен интерес присъстващите училищни ръководители и учители от българските училища по цял свят посрещнаха презентацията на Наталия Михалевска, началник на отдел в дирекция „Организация, контрол и инспектиране“ в МОН, която засегна основни моменти и проблеми, свързани с дейността на просветителските центрове зад граница. През тази учебна година общо 14 851 ученика изучават български език и литература в 179 училища в чужбина, които МОН финансира.

Един от основните въпроси, които беше разискван на конференцията, беше необходимостта от учебници и помагала, съобразени с условията на преподаване в съботно-неделните училища зад граница. „Стана ясно, че учителите сами си адаптират помагала и учебници, за да могат да обучават децата качествено и ние трябва да им помогнем в този процес“, каза проф. Анелия Клисарова.

По думите на министъра нов момент за българските училища е, че учениците ще могат да се явяват на матури в България. „Беше поставен и въпросът ще може ли матурите да се провеждат дистанционно, но за съжаление това не може да стане веднага и бързо“, обясни тя. И припомни, че дистанционната форма на обучение вече е разрешена и ще се работи и за дистанционно явяване на зрелостни изпити.

Според експертите на МОН, които присъстваха на конференцията, следващият въпрос, които трябва да бъде решен, е свързан с Европейската езикова рамка, която трябва да определя и степента на владеене на български език. „Категорични сме, че трябва да работим за това българският език да стане матуритетен и да може учениците, завършващи например в Австрия, да го избират за държавен зрелостен изпит“, обясни проф. Клисарова.

Тя добави, че МОН ще работи и за това учителите от училищата в чужбина да бъдат поставени на равна основа с колегите си в България по отношение на възможностите за квалификация. „Разбира се, че учителите зад граница също би следвало да бъдат включени в програмите за квалификация и ние ще им съдействаме за това“, каза министърът.

Проф. Клисарова проведе серия от срещи с българските посланици в рамките на конференцията. „Те знаят какви са проблеми на българските училища и как нашата държава може да помогне за тяхното разрешаване“, коментира след това тя.

„Колегите от училищата зад граница поставят много въпроси и имат много добри идеи, които тепърва ще обсъждаме като възможност за реализация“, добави Наталия Михалевска. В работата на Конференцията от Министерството на образованието и науката се включиха още Лазар Додев – директор на дирекция „Организация, контрол и инспектиране“, Румяна Тошкова – експерт в дирекцията, Александър Трингов – началник на отдел в дирекция “Образователни програми и образователно съдържание”, Олга Генчева от дирекция „Международно и европейско сътрудничество“ и Яна Йотова от дирекция „Висше образование“. Участваха още учени от Института за литература към Българската академия на науките и преподаватели по български език във Виенския университет.

Споделете

GoTop