Министър Клисарова гостува на коледното тържество в българското училище в Солун

Министър Клисарова гостува на коледното тържество в българското училище в Солун

Министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова бе гост на Коледното тържество в Българското неделно училище към Славянобългарския манастир „Св. Вмчк Георги Зограф” в Солун.

Залата, в която се бяха събрали децата, учителите и родителите, бе огласена от български коледни песни, изпълнени от учениците, звучаха традиционни български хора и вълнуващи поздравления за здраве и успех през Новата 2014 година.

Проф. Клисарова подари на училището климатична система, интерактивен модул за преподаване, комплект филми за България и книги. Тя пожела на децата да обичат България, да учат езика и историята й и никога да не забравят къде е родовият им корен. На тези, които пребивават временно в Гърция, проф. Клисарова припомни, че децата им могат да продължат успешно образованието си при завръщане в България.

Неделното училище в Солун е открито през 2008 г. като училище от религиозен тип към Атонската обител „Св. Вмчк Георги Зограф” съгласно разпоредбите на гръцкото законодателство за този тип учебни заведения. В него изучават български език и литература, история на България и вероучение 72 ученика от 1. до 7. клас. Те са деца главно на български икономически емигранти и от смесени бракове. За учебната 2013 – 2014 година по Националната програма „Роден език и култура” на българското училище в Солун са отпуснати 42 400 лв.

По време на срещата на министър Клисарова с родителите и учителите бе поставен въпросът за адаптиране на учебниците по български език за децата от 1. до 4. клас, така че те да бъдат съобразени с чуждоезиковата и културната среда, в която живеят и учат. Освен това родителите предложиха неделните училища да имат право да издават удостоверения за владеене на български език, които да се признават в България при кандидатстване на децата им в наши висши учебни заведения. Проф. Клисарова пое ангажимента тези въпроси да бъдат обсъдени на традиционната годишна среща на Асоциацията на българските училища в чужбина.

По-рано проф. Клисарова се срещна с министъра за Македония и Тракия в Република Гърция Теодорос Караоглу. В разговорите между двамата беше отбелязан стратегическият характер на отношенията между България и Гърция и бе изразено задоволство от развитието в областта на образованието и науката между двете страни. Като важен аспект в тази област бе отбелязано преподаването на гръцки език в България и на български език в Северна Гърция. Непрекъснато разширяващите се икономически и туристически връзки между двете страни имат нужда от квалифицирани кадри – българи и гърци. Двамата министри обсъдиха възможността за експериментално въвеждане в по една гимназия на засилено изучаване съответно на гръцки и на български език, с възможности за получаване на съответните национални дипломи и развитие на тясно сътрудничество по между им. Министър Караоглу предлага в началото това да стане между две професионални гимназии по туризъм от двете страни на границата.

Проф. Клисарова поздрави г-н Караоглу за успешно проведените мероприятия по тържественото отбелязване 1150 години от Великоморавската мисия на Св. Св. Кирил и Методий, което е безпрецедентно в историята на Гърция. Министър Клисарова сподели, че през 2014 година се навършва още една знаменателна годишнина, която има пряко отношение и към българо-гръцките отношения – 1000 години от смъртта на българския цар Самуил. По този повод у нас е създаден Национален комитет за отбелязване на годишнината, чийто председател е премиерът на Р България. Сред предвидените мероприятия е голяма научна конференция в София, на която ще бъдат поканени и много гръцки учени. Ще бъде организирана и изложба за живота и делото на цар Самуил и за да бъде тя по-пълноценна ще помолим официално гръцката страна за някои артефакти, свързани със Самуил, които се намират в гръцките музеи.

При посещението си в Солун министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова се срещна и с кмета на града г-н Янис Бутарис.

Споделете

GoTop