МИНИСТЪР КЛИСАРОВА И Н.ПР. ПОСЛАНИКЪТ НА КРАЛСТВО НОРВЕГИЯ Г-ЖА ВИКЬОР ВРЪЧИХА ПЪРВИТЕ ДОГОВОРИ ПО ПРОГРАМА BG09 ,,ФОНД ЗА СТИПЕНДИИ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ИКОНОМИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО”

МИНИСТЪР КЛИСАРОВА И Н.ПР. ПОСЛАНИКЪТ НА КРАЛСТВО НОРВЕГИЯ Г-ЖА ВИКЬОР ВРЪЧИХА ПЪРВИТЕ ДОГОВОРИ ПО ПРОГРАМА BG09 ,,ФОНД ЗА СТИПЕНДИИ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ИКОНОМИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО”

Mинистърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова и Н. Пр. извънредният и пълномощен посланик на Кралство Норвегия в България г-жа Гюру Катарина Викьор връчиха първите договори на бенефициенти по програма BG09 „Фонд за стипендии на Европейското икономическо пространство (ЕИП)”, по мярка „Проекти за мобилност във висшето образование и науката“.

„За мен е изключително удоволствие да Ви поздравя с добре дошли на днешната церемония за официално връчване на договорите за индивидуална мобилност по програма BG09 „Фонд за стипендии на Европейското икономическо пространство“, каза министър Клисарова при откриването на събитието в Министерството на образованието и науката. „Чрез програма BG09 нашето министерство, заедно с трите си програмни партньора от страните-донори – Норвежкия център за международно сътрудничество в образованието, Исландския център за изследвания и Националната агенция за международно образование на Лихтенщайн, се стреми да предостави възможно най-добри условия за стимулиране на международния обмен и обмена на добри практики, да осигури повече съвместни дейности, по-тясно и още по-ползотворно сътрудничество между висшите училища и научните организации от България и от страните-донори по трите мерки на програмата“, подчерта още проф. Клисарова. Тя обяви, че предоставената финансова подкрепа е безвъзмездна помощ в размер на общо 1 764 705 евро, от които 1 500 000 евро се предоставят от страните-донори, а национално съфинансиране от 264 705 евро.

Министър Клисарова благодари на участниците в програмата и лично на Н.Пр. г-жа Викьор за възможността да работят и „горят“ заедно в името на развитието на образованието.

От името на страните-донори с приветствие към участниците се обърна Н.Пр. посланикът на Норвегия г-жа Викьор: „Много съм щастлива, че имам възможността да поздравя всички, които са тук днес, и да благодаря за вашите планове за наука и изследване в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез програмата за стипендии. Програмата за стипендии е една от 15 програми, които се изпълняват в България чрез ЕИП и Норвежките грантове, Исландия и Лихтенщайн. Самата програма за стипендии получава 1,5 млн. евро от фонда на всички програми, изпълнявани в България. Целта на тези грантове е подкрепа на икономическото и социално развитие на България, но също така и засилване на двустранните отношения с трите страни–донори“, подчерта още посланик Викьор. Тя изказа своите специални благодарности на всички, които пътуват до Норвегия, и изрази увереност, че научната им работа в Норвегия ще бъде и от полза за самите норвежки университети.

На церемонията стана ясно, че от общо 74 кандидати, одобрените бенефициенти по мярка „Проекти за мобилност във висшето образование и науката“ на програма BG09 са общо 48, от които един докторант редовно обучение, а останалите са: 33 преподаватели, 8 изследователи и 6 административни служители от български висши училища и научни организации и едно норвежко висше училище. Общо 23 от бенефициентите имат за цел осъществяване на научни изследвания в различни области на науката, други 23 бенефициенти – участие в обучения, краткосрочна преподавателска дейност и обмяна на опит, а двама ще участват в краткосрочна преподавателска и изследователска дейност. За Норвегия заминават общо 29 бенефициенти, за Исландия – 15, а за Лихтенщайн – 6.

Програма BG09 „Фонд за стипендии на ЕИП”се изпълнява от 2013 г. до 2016 г. и се явява продължение на изпълнявания в предходната фаза на Финансовия механизъм успешен проект на МОН BG0057 „Развитие нa устойчиви схеми за мобилност чрез стипендии на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство”, който приключи на 30 април 2012 г.

Споделете

GoTop