МИНИСТЪР КЛИСАРОВА: ИСКАМЕ ДА ПРИВЛЕЧЕМ МЛАДИ ХОРА В СИСТЕМАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО

МИНИСТЪР КЛИСАРОВА: ИСКАМЕ ДА ПРИВЛЕЧЕМ МЛАДИ ХОРА В СИСТЕМАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО

„Учителите са ключов фактор за повишаване на резултатите в образователната система. Самочувствието и общественият им авторитет се отразяват пряко на желанието за работа и усъвършенстване, а това води до качество“, каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова по време Националната конференцията „Заплащането на пазара на труда“, организирана от КНСБ.

Проф. Клисарова припомни, че в тази връзка Министерството на образованието и науката (МОН) подготви проект на Стратегия за развитие на педагогическите кадри, която очертава натрупаните проблеми и отговорности както пред българския учител, така и в цялата система. Тя обяви, че по време на управлението на правителството на Пламен Орешарски нито едно решение не е взето без диалог със социалните партньори.

„Непрекъснато се стремим от една страна да усъвършенстваме делегираните бюджети, защото не може парите да следват само ученика, трябва да следват качеството. Обсъждаме мерки, които да обвържат заплащането с резултатите от труда на учителя“, каза министър Клисарова. Тя беше категорична, че една от основните цели на МОН е привличане на млади хора в системата на образованието. „Една от мерките е увеличаване на заплатите на младшите учители и учителите от 1 юли 2014 г. с 5 процента“, обясни министърът.

„Водим разговори за мерки за повишаване на авторитета на българските учител и чрез квалификация, и чрез социалните пакети, и чрез повишаване на учителските заплати, защото всички сме убедени, че това е клочът към качествено образование“, заключи проф. Клисарова.

Във форума участваха премиерът Пламен Орешарски, представители на изпълнителната власт и на работодателските организации. В изказването си министър-председателят подчерта, че е необходима политика на умерено покачване на работните заплати, съобразено с други кореспондиращи фактори във всеки конкретен период от развитието. Той напомни, че от началото на годината беше повишена минималната работна заплата. „Ще продължим тази политика в рамките на ангажиментите в управленската програма“, добави г-н Орешарски. Той обърна внимание, че от настоящата година се въведе и още една мярка в областта на доходите, засягаща най- ниско доходните групи – връщане на платените през годината лични данъчни вноски върху дохода от труд на тези, чиито възнаграждения са равни или по- ниски от минималната работна заплата. „С тази мярка по същество държавата поема реално част от трудовите разходи на бизнеса индиректно, поради което тя не затормозява конкурентоспособността ни“, обясни премиерът.

Споделете

GoTop