МИНИСТЪР КЛИСАРОВА: ИЗРАЗЯВАНЕТО НА ГРАЖДАНСКАТА ПОЗИЦИЯ НА ЕДНИ СТУДЕНТИ НЕ ТРЯБВА ДА СТАВА ЗА СМЕТКА НА ДРУГИ

МИНИСТЪР КЛИСАРОВА: ИЗРАЗЯВАНЕТО НА ГРАЖДАНСКАТА ПОЗИЦИЯ НА ЕДНИ СТУДЕНТИ НЕ ТРЯБВА ДА СТАВА ЗА СМЕТКА НА ДРУГИ

„Не трябва да се прави политика в университетите. Студентите са интелигентни хора, които имат и трябва да изразяват гражданската си позиция, и как ще го направят зависи от тях, но това не трябва да става за сметка на други.” Това каза пред журналисти в Шумен министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

Тя бе на посещение в града, където се срещна с областния управител Венцислав Венков, кмета на града Красимир Костов, народния представител Иван Иванов, председателя на Общинския съвет проф. Георги Колев и други официални лица.

Министър Клисарова подчерта, че университетите са автономни и министерството няма да се меси пряко в така създалата се ситуация. „Ректорските съвети трябва да организират нещата така, че учебният процес да не прекъсва и тези, които искат да учат, да могат да го направят”, подчерта министърът.

Тя сподели, че основна тема на разговор с областния управител и кмета е откриването на филиал в Шумен на варненския Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов”, където ще се обучават медицински сестри. „Има предложения от местната управа за варианти за сгради и следващата година в града ще има такъв филиал”, уточни министърът.

Проф. Клисарова се срещна и с директори на среднообщообразователни училища и професионални гимназии. Сред основните теми, които се дискутираха, бяха делегираните бюджети, проектите на закони за средното и професионалното образование и обучение, квалификацията и заплатите на учителите, възможностите за финансиране от държавата на дейности, които към момента са задължения на общините и други. Министър Клисарова се ангажира в най-скоро време предложенията в Закона за средното образование да бъдат предоставени за обсъждане чрез Регионалните инспекторати.

На срещата стана ясно, че директорите са изключително доволни от проекта на МОН по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” – „Да направим училището привлекателно за младите хора”- Училище за Себеутвърждаване и Подготовка към Европейски Хоризонти (УСПЕХ) за учебната 2013-1014 г. Те поискаха държавата да продължи проекта и след края му през октомври 2014 г. или да финансира подобни занимания по други проекти.

По-късно през деня, министърът участва във Варна в честването на 10-годишнината на Дома на онкоболните. Проф. Клисарова получи специалния приз „Благородно сърце“ за цялостната си дейност от съществуването на пациентския център за хора с онкологични заболявания, който е факт благодарение на усилията на Яна Георгиева, председател на Управителния съвет на СЖОЗТС и БАО.

Споделете

GoTop