МИНИСТЪР КЛИСАРОВА: НАД 9000 ГРАЖДАНИ СА ИЗПРАТИЛИ МНЕНИЯТА СИ НА ОТКРИТИЯ ФОРУМ ЗА НОВ ЗАКОН ЗА УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

МИНИСТЪР КЛИСАРОВА: НАД 9000 ГРАЖДАНИ СА ИЗПРАТИЛИ МНЕНИЯТА СИ НА ОТКРИТИЯ ФОРУМ ЗА НОВ ЗАКОН ЗА УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

„Над 9000 учители, родители, ученици и граждани са отговорили досега на въпросите в Открития форум за проект за нов закон за училищното образование, който е публикуван на страницата на Министерството на образованието и науката. Надделява мнението за единен учебник по всеки предмет, основното образование да се завършва след VIII клас, националното външно оценяване да се провежда след VIII клас, а не както е досега след VII клас“ .

Това каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на традиционната среща на министър-председателя Пламен Орешарски с неправителствени и граждански организации.

Особен интерес участниците в срещата проявиха към единния учебник. Проф. Клисарова обясни, че решението за единен учебник няма да е в разрез със Закона за конкуренцията, тъй като отново ще бъде приложен конкурсният принцип. „Но нашата цел е авторските права върху учебниците да са на Министерството на образованието и науката, а не както досега на издателствата. „Ако ние имаме тези авторски права, това значи да имаме и отговорността за съдържанието, и правото да променяме и поправяме допуснати грешки. Сега не е така, а има толкова недоволни от съдържанието“, обясни министър Клисарова. Тя отговори и на редица конкретни въпроси на гражданите, свързани с частните училища, със стипендиите на студентите, с отпадането на децата от образователната система.

Споделете

GoTop