МИНИСТЪР КЛИСАРОВА НАГРАДИ ОТЛИЧНИЦИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА МАТЕМАТИЧЕСКОТО СЪСТЕЗАНИЕ „ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ“

МИНИСТЪР КЛИСАРОВА НАГРАДИ ОТЛИЧНИЦИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА МАТЕМАТИЧЕСКОТО СЪСТЕЗАНИЕ „ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ“

„За мен е удоволствие да открия церемонията по награждаването на най-добре представилите се участници в престижното математическо състезание, в което са участвали над 7 милиона ученици от над 70 страни по света“. Това каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова при официалното награждаване на българските ученици, отличили се в състезанието „Европейско кенгуру“.

Проф. Клисарова припомни, че състезанието се провежда в България от 1996 г., като първоначално е било на френски език и се е организирало от Френския културен център у нас. От 2008 г. математическото състезание „Европейско кенгуру“ е включено в графика на Министерството на образованието и науката. Всяка година броят на участниците нараства, а през тази година в състезанието са се включили 20 000 ученици от I до XII клас.

„Министерството откликна на огромния интерес от страна на малчуганите и техните родители към формата на състезанието и Националната комисия официално включи в регламента му и участие на учениците от първи клас“, съобщи проф. Клисарова. Тя добави, че България е първата страна, в която в математическото състезание се включват първокласници.

Тази учебна година до националния кръг на математическото състезание „Европейско кенгуру“ кръг са допуснати най-много участници в сравнение с минали години – 388 ученици, от които 68 първокласници. Техният брой е два пъти повече спрямо миналата година. 25 ученици от I до XII клас са класирани на призови места. Учениците от VIII до IX клас включително, които са отличени с грамоти за първи места от МОН, имат право на стипендии по Програмата за закрила на талантливи ученици. Още четирима ученици получиха грамоти като победители в математическото състезание, което на областно ниво се провежда и на френски език. Грамотите им бяха връчени от г-н Лоран Атал – аташе по образованието към Френското посолство.

Приветствие към първенците поднесоха още акад. Петър Кендеров – председател на Съюза на математиците в България, проф. дпн Сава Гроздев – председател на националната комисия за провеждане на състезанието, и г-жа Стефка Попова – член на Управителния съвет на фондация „Млада България.

Споделете

GoTop