МИНИСТЪР КЛИСАРОВА: УЧИЛИЩАТА ЩЕ МОГАТ ДА КАНДИДАТСТВАТ С ПРОЕКТИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ

МИНИСТЪР КЛИСАРОВА: УЧИЛИЩАТА ЩЕ МОГАТ ДА КАНДИДАТСТВАТ С ПРОЕКТИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ

„Категорично бизнесът и образованието трябва да бъдат обвързани“, заяви по време на посещението си във Враца министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова. Тя обясни, че в момента се работи по механизъм, чрез който училищата ще имат възможност да кандидатстват с проекти за професионално образование. По думите й един от важните критерий ще бъде учебните заведения да имат договори с бизнеса, което ще гарантира не само практиката на учениците, но и ще улесни намирането на първо работно място.

Проф. Клисарова припомни, че от допълнителните 100 млн. лв. за образование в държавния бюджет 8,6 млн. лв. са заделени именно за професионалното образование. Във Враца тя имаше среща с кмета Николай Иванов и с областния управител Венцислав Василев.

По-рано през деня министър Клисарова посети община Мездра. Заедно с кмета Иван Аспарухов тя се срещна с учители и ученици от Основно училище „Христо Ботев“, за ремонта на което Министерството на образованието и науката (МОН) е отпуснало средства.

По време на следващата среща в Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ министър Клисарова даде интервю пред редакционния екип на „Говорящ вестник“. Децата репортери й зададоха много въпроси, сред които: Каква е нейната житейска философия? Имала ли е по-малко от оценка „6“ в училище? Какво ще направи, за да има по-млади учители? и др. „По-емоционално интервю не съм имала“, коментира в края на разговора проф. Клисарова и покани редакционния екип да посети МОН. В края на срещата тя получи ученически бележник и стана част от поредицата „Почетни гости на младите журналисти“.

Част от визитата в община Мездра беше и срещата с преподавателите от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство. Пред тях министърът потвърди, че професионалното образование е приоритет в работата на министерството и изрази надежда, че още през следващата учебна година те ще имат повече ученици. “Уверена съм, че дотогава ще са налице и договорите на гимназията с фирми от региона за обучение на необходимите им кадри“, каза проф. Клисарова.

Споделете

GoTop