МИНИСТЪР КЛИСАРОВА: ЗА ШЕСТ МЕСЕЦА 5,6 МИЛИОНИ ЛЕВА ОТИВАТ ЗА РЕМОНТИ НА 65 УЧИЛИЩА В ЦЯЛАТА СТРАНА

„Правителството определи образованието за приоритет и го доказва с действията си . За шест месеца са отпуснати 5,6 милиона лева за ремонти на училища в цялата страна”, заяви при посещението си в община Дупница министърът на образованието и науката Анелия Клисарова.

По време на визитата си в града министърът се срещна с учениците и учителите на две училища – СОУ „Христо Ботев” и Професионална гимназия „Академик Сергей П. Корольов”. Гимназията получава 290 000 лв. за подмяна на дограмата и саниране на сградата. Новината получи бурното одобрение на учителския колектив, който от години прави опити да осигури така необходимата сума. „Идеята е да отпускаме средства за комплексни ремонти. Не можем да сменим само дограмата без саниране и обратно. Няма да има ефект”, обясни проф. Клисарова. Пред колектива на СОУ „Христо Ботев” тя пое ангажимент да проучи възможността да бъдат отпуснати средства за довършване на изградения фитнес в училището. Необходимата сума е 12 хиляди лева.

С учителите от двете учебни заведения министърът на образованието обсъди проекта за закон за средното образование . „За мен е важно да чуя вашето мнение, защото вие всеки ден сте с децата и знаете колко и какво могат да понесат те. Когато човек се затвори само на експертно ниво може да допусне грешки и затова е важно да чуя вас. Разчитам, че ще ни помогнете и заедно ще обсъдим учебните планове и програми. Трябва да сме внимателни, защото резултатът от това, което ще заложим сега в тях, ще е виден след няколко години и не бива да грешим”, коментира министърът. И припомни, че приоритетно ще се работи за повишаване на функционалната грамотност на учениците, намаляване броя на отпадналите деца, професионалното образование, кариерното развитие на педагогическите кадри и др.

Пред медиите министър Клисарова коментира и действията на студентите, окупирали Софийския университет „Св. Климент Охридски”. „Не мога да разбера защо не говорим за образование? Защо не питаме колко средства има за образование? Защо заедно не решим как да бъдат разпределени допълнителните 100 милиона лв. за образование? Смятам, че това би трябвало да мотивира младите хора и преподавателите да говорим за това. Не случайно вратите на министерството са отворени. И нека да помислим – добре, не пускаме администрацията. Но ако не работи администрацията, не знам как ще бъдат разписани стипендиите. Надявам се, че няма да бъде допуснато това”, заяви министърът.

Споделете

GoTop