МИНИСТЪР КОЛАРОВА: ЩЕ МОТИВИРАМЕ БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ ДА УЧАСТВАТ С ПРОЕКТИ В ЦЕРН

МИНИСТЪР КОЛАРОВА: ЩЕ МОТИВИРАМЕ БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ ДА УЧАСТВАТ С ПРОЕКТИ В ЦЕРН

„Ще мотивираме българските ученици не само от специализираните учебни заведени, но и от всички училища, да участват със свои проекти в конкурсите на ЦЕРН. Чрез тези конкурси най-големият изследователски център в света е двигател за развитието на образованието не само на учителите, но и на учениците, мотивира интереса им към високата наука“.

Това каза министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова на пресконференцията, организирана по повод 60-годишнината от създаването на ЦЕРН и 15-годишнината от пълноправното членство на България в Европейската лаборатория по физика на елементарните частици. Според доц. Коларова учителските програми към ЦЕРН са едни от най-важните програми за МОН, тъй като преподавателите могат на място да се запознаят с най-съвременните достижения на науката и да популяризират физиката и инженерните науки сред своите ученици.

Генералният директор на ЦЕРН проф. Ролф Хойер разказа пред журналистите за организираните ученически конкурси в областта на елементарните частици. Тази година в конкурса се включиха ученици от цял свят с 299 изключително добри проекта, спечелиха предложенията от Холандия и Гърция, каза проф. Хойер и допълни, че очаква и научните разработки на българските деца. Според проф. Хойер е необходима промяна в учебните програми по физика в целия Европейски съюз. В училище трябва да се учи повече физика и инженерни науки. Но не да се започва с механиката от 19-и век, а с основните въпроси на модерните технологии, които днес ни заобикалят навсякъде, каза проф. Хойер.

Българските учени са изготвили проект за изграждане на Център на лечение на онкологични заболявания на базата на постигнатите в ЦЕРН открития за убиване на раковите клетки чрез регулиране на енергията на протоните. Такъв център може да се изгради за около 7 години, ще струва около 150 млн. евро и ще може да лекува около 1500 души. Това съобщи доц. Леандър Литов, ръководител на българските учени в Европейската лаборатория по физика на елементарните частици. Подобен център би бил единствен на Балканите и ако сега за лечение на българин с туморно заболяване зад граница струва 50 хил. евро, то у нас ще са необходими 15 хил. евро, обясни доц. Литов. ЦЕРН ще подготви кадри, със средства може да участва и Европейската комисия, важното е да се вземе решението за изграждане на такъв важен за страната и региона ни център, допълни той.

Изключително значима е връзката на ЦЕРН и с българския бизнес – в момента наши фирми изпълняват поръчки за доставка на компютри в Европейската лаборатория. Предстои и среща с Камарата на строителите, за да се включат наши строителни работници в поддръжката на сградите на Европейската лаборатория. Чрез поръчки за бизнеса България си връща обратно почти 50% от членския внос, който плаща за участието си в ЦЕРН, стана ясно на пресконференцията.

Споделете

GoTop