МИНИСТЪР КОЛАРОВА: ЦЕЛТА НИ Е ДА ОСИГУРИМ НОРМАЛЕН СТАРТ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА НАВСЯКЪДЕ В СТРАНАТА

МИНИСТЪР КОЛАРОВА: ЦЕЛТА НИ Е ДА ОСИГУРИМ НОРМАЛЕН СТАРТ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА НАВСЯКЪДЕ В СТРАНАТА

Представител на Министерството на образованието и науката е изпратен да се запознае на място със състоянието на училищата в наводнените райони на страната с цел да се предприемат мерки за нормалното начало на учебната година, съобщи служебният министър Румяна Коларова в предаването „12 плюс 3“ на програма Хоризонт днес. Същевременно експерт от министерството ще участва в Междуведомствения съвет, който ще анализира проблемите и ще подготви мерки за нормализиране на живота в засегнатите от наводненията райони.

На първото заседание на служебното правителство министър Коларова е поставила въпроса за неотложното възстановяване на пострадалите училищни сгради. По предварителна оценка може да се наложи първоначално да се осигури транспорт за учениците от пострадалите от наводненията училища, добави доц. Коларова и допълни, че в понеделник ще разполага с актуален доклад за щети и обстановката. Целта на мерките е да се отстранят максимално бързо пораженията от природната стихия в Северозападна България и да се осигури безпроблемното стартиране на учебния процес на 15 септември.

Общинските власти имат ключова роля за гарантиране както на материалната база, така и за организацията по започването на учебната година. Що се отнася до ангажираните дирекции в министерството и регионалните инспекторати по образованието, мисля, че правим стъпки за координиране на добре познатата хронограма за това какво трябва да се направи за нормалното начало на учебната година, добави служебният министър.

Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ е приоритет на служебното правителство. Много е важно да подчертаем, че работата по подготовката на оперативните програми е всекидневна и се извършва в активен диалог с Европейската комисия. „В момента сме в решаващ етап на уточняването на Оперативната програма. Надявам се, че след подписването на споразумението, тази следваща стъпка ще бъде гарантирана“, каза в предаването още министър Коларова.

Тя подчерта още, че образованието е от особена важност не само за служебното правителство, но и за гражданите на страната. Цели 41% от тях го определят като приоритет, почти наравно с демографския проблем. „Хората очакват от нас действия, тъй като образованието традиционно е ценност. Целта ни е да гарантираме инвестициите в образованието“, допълни министър Коларова.

Цялото интервю може да чуете ТУК

http://bnr.bg/horizont/post/100446473/rumana-kolarova-prioritet-e-normalnoto-nachalo-na-uchebnata-godina


Споделете

GoTop