МИНИСТЪР КОЛАРОВА: ЦЕРН Е НЕ САМО ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ЦЕНТЪР, НО И МЯСТО ЗА ОБРАЗОВАНИЕ

МИНИСТЪР КОЛАРОВА: ЦЕРН Е НЕ САМО ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ЦЕНТЪР, НО И МЯСТО ЗА ОБРАЗОВАНИЕ

По случай 60-годишния юбилей на ЦЕРН и 15-ата годишнина от пълноправното членство на България в организацията министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова и генералният директор на ЦЕРН проф. Ролф Хойер откриха изложба „60 години ЦЕРН“ в националния музей „Земята и хората“. Министърът на образованието и науката подчерта важността на проекта не само като място, където се твори наука, но и като център за обучение на кадри за България. Доц. Коларова добави, че над 255 български учители и преподаватели от професионалното образование са преминали през модулите на програмата за квалификация в ЦЕРН, подкрепена от МОН и провеждана съвместно от образователния офис в лабораторията, Българската академия на науките и Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

„Настоящата 2014 г. година е от особено значение за Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) – най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици. На 29 септември се навършиха 60 години от основаването на ЦЕРН“, каза министър Коларова. Като се спря накратко на историята на организацията, основана през 1954 година от 12 европейски държави, доц. Коларова уточни, че днес ЦЕРН има 21 страни-членки (България е 20-ата от тях) и протоколи за сътрудничество с още 40 държави, като вече отдавна е надраснал своите формални граници и от европейска се е превърнал в световна лаборатория с 2300 постоянни сътрудници, 1000 стипендианти и близо 11 000 асоциирани изследователи от над 100 националности от цял свят.

Министър Коларова сподели впечатленията си от посещението си в ЦЕРН и Проекта LHC (Големият адронен колайдер), който направи ЦЕРН световен лидер в областта на физиката на елементарните частици. „Моето посещение в ЦЕРН беше едно от най-вълнуващите преживявания в живота ми и разбира се, че бях горда, когато посетих детектора и видях онова, което българската наука е изобретила и онова, което българските специалисти са направили със собствените си ръце, за да може той да бъде пуснат в действие.“

„Съвременният свят дължи на ЦЕРН и световната информационна мрежа (World Wide Web). Стартирал първоначално като проект на ЦЕРН наречен ENQUIRE, по инициатива на английския учен Тим Бърнърс‐Лий и белгийския учен Роберт Кайо през 1989 г. проектът е разработен за нуждите на вътрешната мрежа на ЦЕРН. Четири години по-късно ЦЕРН „подарява“ „Световната мрежа на всички“, каза в заключение министър Коларова и пожела на присъстващите незабравима разходка в „магическия свят“ на науката.

Генералният директор на ЦЕРН проф. Ралф Хойер също приветства присъстващите на събитието „Честваме 60-годишнината от създаването на ЦЕРН, 15-годишнината от членството на България в ЦЕРН, както и 25-годишнината от ползването на световната мрежа на световно равнище. Смятам, че това е изключително важно събитие, особено за младежите тук“, каза той и допълни „Ние бихме искали да стигнем до дълбините на начина, по който Вселената е произлязла. Как ние съществуваме благодарение на физиката. За да можем да се справим с тази задача ние трябва да се опрем на технологиите. Но това не може да бъде постигнато единствено от ЦЕРН, а само благодарение на стотиците учени, които работят в ЦЕРН и които със своите знания и опит допринасят за това“.

„Нашата мисия в ЦЕРН е обвързана също и с образованието. Ние не можем да просъществуваме без образователния елемент в ЦЕРН“, заяви още проф. Хойер и покани всички млади хора, които присъстват, да посетят ЦЕРН заедно със своите учители и да се докоснат до науката, а днес, разглеждайки изложбата, могат да поиграят протонен футбол. Първи на виртуалното поле пример дадоха лично проф. Хойер и министър Коларова.

На откриването на изложбата присъстваха още заместник-министърът на образованието и науката проф. Валери Младенов, заместник-министърът на икономиката и енергетиката Ирена Младенова, ректорът на СУ „Св.Климент Охридски“ проф. Илчев, доц. Леандър Литов – ръководител на катедрата по атомна физика и ръководител на българския екип в ЦЕРН, учители и ученици от гр. Панагюрище и гр. Перник, представители на медиите.

Споделете

GoTop