МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: 20 МИЛИОНА ЩЕ ОТПУСНЕМ ЗА ОБОРУДВАНЕ НА КАБИНЕТИ В УЧИЛИЩАТА

МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: 20 МИЛИОНА ЩЕ ОТПУСНЕМ ЗА ОБОРУДВАНЕ НА КАБИНЕТИ В УЧИЛИЩАТА

През следващите години по-голямата част от усилията ще бъдат насочени към оборудване на кабинетите, с акцент на тези по природни науки, като за целта ще се осигурят допълнителни средства в размер на 20 млн. лв., заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на посещението си във Враца. Той и кметът на града Калин Каменов подписаха договор, с който община Враца дари на МОН сградата на бившето училище „Христо Ботев“ в село Паволче.

Ще продължим да инвестираме средства в осигуряването на нови технологии в училищата, за да могат учителите да направят образователния процес по-интересен за учениците, а те по-лесно да развиват своите умения, допълни министър Вълчев. По-думите му най-важното е да се провокира интереса на децата за учене.

Важно е дългосрочно да осигурим системата с учители, но трябва да преструктурираме приема към дисциплини, свързани с техниката, математиката, природните науки, каза министър Вълчев. Той уточни, че това е необходимо заради очаквания недостиг на такива специалисти. Министърът подчерта, че освен въвеждането на предмет „Компютърно моделиране“ от трети клас, МОН ще финансира и извънкласни дейности по моделиране за първокласници, защото е важно децата да се подготвят да създават дигитално съдържание.

По време на посещението си в общината министър Вълчев посети виртуалната STEM лаборатория по биология, анатомия и здравно осигуряване в СУ „Христо Ботев“, за оборудването на която са осигурени 130 000 лева от МОН. В ППМГ „Акад. Иван Ценов“, където със 148 600 лв. е реализиран мащабен проект за въвеждане на смарт технологии, министърът видя новия корпус с интерактивни класни стаи и кабинети. Директорът Татяна Василева посочи, че в тях се използват електронни учебници в 5, 6, 7 и 8 клас. Министър Вълчев поздрави училището, че прилага политиките на министерството за въвеждане на дигиталните технологии.

Министърът посети и ПЕГ „Йоан Екзарх“, както и Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство в града. В двете училища са извършени ремонти за над 300 000 лв. От тази година гимназията „Йоан Екзарх“ ще приема ученици освен за обучение по европейски езици, и в професионална паралелка „Графичен дизайн“.

Споделете

GoTop