МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: АКЦЕНТИРАМЕ ВЪРХУ ПРОМЯНАТА В МЕТОДИТЕ НА ПРЕПОДАВАНЕ И ИНОВАЦИИ В УЧИЛИЩЕ И ДЕТСКИ ГРАДИНИ

МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: АКЦЕНТИРАМЕ ВЪРХУ ПРОМЯНАТА В МЕТОДИТЕ НА ПРЕПОДАВАНЕ И ИНОВАЦИИ В УЧИЛИЩЕ И ДЕТСКИ ГРАДИНИ

Инвестираме все повече средства във все по-модерни кабинети и лаборатории за обучение по STEM дисциплини и иновации. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на посещението си в област Варна. По думите му през следващата година акцентът ще бъде върху промяна на методите на преподаване, обмен на иновации и модернизация на учебната среда. Тя трябва да стимулира интереса към учене. Теми на разговорите с учителите бяха облекчаването на учебните програми и увеличаване на практическите занимания. Необходимо е също засилване на кариерното ориентиране на учениците към изучаване на професии.

Министър Вълчев посети училища и детски градини в общините Долни чифлик, Дългопол, Провадия и Суворово, а също и проведе работни срещи с директори, учители, социални партньори и представители на местната власт. Общините са сред най-важните ни партньори, подчерта министър Вълчев по време на дискусиите, свързани с учебния процес, материалната база и транспорта на ученици и учители. Директори информираха как използват отпуснатите от МОН допълнителни средства за работа с деца и ученици от семейства с по-слабо отношение към образованието. В тези случаи ролята на медиаторите е особено важна, казаха учители. Те оценяват, че допълнителната подкрепа, която се осигурява чрез европейски проекти като „Подкрепа за успех“ и „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“, също насърчава децата в училище. Според учителите посещаването на детска градина от най-ранна възраст е от особена важност за развитието на най-малките.

В Старо Оряхово министър Вълчев посети основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, а в Долни чифлик – детска градина „Мечо Пух“. В Дългопол той разговаря с екипа в ДГ „Детелина“. Посещението в Провадия включваше срещи в Първо основно училище „Христо Смирненски“ и професионална гимназия по селско стопанство, както и професионалната гимназия в Суворово, където също се подготвят необходими кадри за аграрния сектор.

Споделете

GoTop