МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: АМБИЦИЯТА НИ Е ДА ПОВИШИМ ДОСТЪПА ДО ОБРАЗОВАНИЕ

МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: АМБИЦИЯТА НИ Е ДА ПОВИШИМ ДОСТЪПА ДО ОБРАЗОВАНИЕ

„Амбицията на моя екип е да повишим качеството и достъпа до образование за всички деца, но и да разширим партньорството с други секторни политики. Такъв е курсът и на останалите образователни министри на страните от ЕС“. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев днес на среща с директора на дирекция „Образование, младеж, спорт и култура“ на Европейската комисия Мартина Райхартс.

По време на разговора министърът представи своя екип и експертите на министерството. Красимир Вълчев акцентира върху един от най-важните приоритети в управленската програма на правителството – издигането на социалния статус на учителя и осигуряване на допълнителни стимули и заплащане. „Необходими са ни не само повече учители, но мотивирани и млади хора, които ще работят в малки населени места. Такива, които трябва да работят в една абсолютно различна отпреди 20 години -мултикултурна и мултиезикова среда“, посочи той и допълни, че трябва да се намерят както национални, така и европейски инструменти за инвестиция в учителите. По думите му основна роля в този процес имат университетите и научните организации, които да осигурят най-качественото обучение, среда и кариерно развитие на младите хора.

На срещата днес министърът изтъкна, че на България предстои много важна година. През първата половина на 2018 г. страната ни ще поеме Председателството на Съвета на ЕС. Мартина Райхартс го изрази увереност, че то ще мине успешно, като посочи, че винаги при първо Председателство страните полагат много усилия. Тя посочи, че министър Вълчев има важна роля за реформата на образованието. Тя разказа, че когато е поела поста, никой не е вярвал, че този сектор е важен, но това се е променило в политическия дневен ред. „Обяснихте колко амбициозни реформи предстоят в България и Ви желая успех, защото няма да е лесно“, добави Райхартс. След срещата директорът на дирекция „Образование, младеж, спорт и култура“ посети и Центъра за приобщаващо образование в столичния квартал „Слатина“ заедно със заместник-министър Деница Сачева. Г-жа Райхарт се запозна с условията за работа в центъра и специфичните потребности на децата, като поигра с малките участници в центъра. Децата, които се занимават с арттерапия, правейки свещи, й подариха няколко оригинални свои изделия.

Споделете

GoTop