МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ЕДИНСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕТО ОСИГУРЯВА ПРОСПЕРИТЕТ

МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ЕДИНСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕТО ОСИГУРЯВА ПРОСПЕРИТЕТ

Ние вярваме в образованието, много неща ни разделят, но желанието за образование на децата ни обединява. Желанието ни е нашите деца да живеят в по-добро, хармонично и проспериращо общество. За това най-много разчитаме на българското училище и на българските учители. С тези думи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев откри новата учебна година в Първа английска езикова гимназия в София. Министър Вълчев поздрави кмета на София Йорданка Фандъкова за инвестициите, които се правят в образованието. Тази година общината изгради нов корпус към училището, който включва 22 класни стаи, зала за танци и физкултурен салон Професиите, за които ще има най-висок ръст на доходите, но и най-голям недостиг, са свързани с изучаването на математика и природни науки, подчерта министърът пред учители и ученици в НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“. Той поздрави учениците, които са сред отличниците в областта на природните науки. На настоящото поколение разчитаме да изгради една просперираща България, посочи Вълчев. Той приветства училището за иновативните методи, които прилага в обучението като си партнира с катедрите по природни науки в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Това е едно от четирите държавни неспециализирани училища, в което Министерство на образованието и науката инвестира 801 хиляди лева в обновяване на кабинетите по математика и природни науки. След откриването на учебната година министър Вълчев посети Европейския конкурс за млади изследователи и се запозна с проектите на участниците.

Да имаш професия означава винаги да можеш да разчиташ на себе си. С тези думи заместник-министър Таня Михайлова се обърна към възпитаниците на Националната гимназия по ветеринарна медицина в Ловеч. Тя поздрави учителите, чиято мисия е да водят децата по най-добрия път към бъдещето като си сътрудничат заедно с родителите. Заместник-министър Михайлова участва и в тържеството за първия учебен ден в село Александрово и отправи специално послание към първокласниците – да научат буквите, да успяват, но и да се стремят да бъдат добри хора. Заедно с кмета на Ловеч Корнелия Маринова заместник-министърът бе на тържеството в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“. Таня Михайлова поздрави учениците за техните успехи, а училището за това, че подготвя мислещи млади хора. Заместник-министърът присъства и на откриването на новото училище „Св. Седмочисленици“.

Вярвам, че бъдещето на образованието е в съчетаването на технологиите и традициите. Технологиите са само инструмент. Ако не ги ползваме, за да творим, и не владеем етиката, те няма да са ефикасни, заяви заместник-министър Деница Сачева на откриването на годината в 19 СУ „Елин Пелин“ в София. По думите й днес от образованието се изисква много, но най-важната мисия е да се възпитават добри хора. Заместник-министърът пожела на учениците да са любопитни, а на родителите – да ги подкрепят в трупането на знания. След тържеството Деница Сачева откри иновативен кабинет по биология за детайлно обучение чрез виртуална реалност на растителния и животинския свят и др.

Русенският университет е един от най-бързо развиващите се, най-модерните и най-отворените към света висши училища у нас и същевременно пази традициите от миналото. С тези думи заместник-министър Петър Николов се обърна към студентите и преподавателите на РУ „Ангел Кънчев“ при откриването на учебната година днес. От името на министър Вълчев и от свое име той поздрави първокурсниците за избора им на висше училище, като посочи, че те имат привилегията да станат част от изключително мотивирана и отдадена на професията си академична общност.

Главният секретар на МОН Албена Михайлова откри първия учебен в езикова гимназия „Васил Карагьозов“ в Ямбол. Тя поздрави учителите и учениците и им пожела удовлетворение от усвояването на знания. От тази година гимназията е иновативно училище.

Споделете

GoTop