МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ЕДНА ОТ ЗАДАЧИТЕ НА ИСТОРИЯТА Е ДА ФОРМИРА ОТНОШЕНИЕ НА ДЕЦАТА КЪМ СВЕТА, В КОЙТО ЖИВЕЕМ

МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ЕДНА ОТ ЗАДАЧИТЕ НА ИСТОРИЯТА Е ДА ФОРМИРА ОТНОШЕНИЕ НА ДЕЦАТА КЪМ СВЕТА, В КОЙТО ЖИВЕЕМ

Една от задачите на историята е да формираме у децата ценности, да възпитаме национално самосъзнание и отношение към човешките права и свободи, уважение към правовата държава и институциите на демокрацията.
Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по БНР по повод дебата за учебниците по история.
По думите му учебниците би трябвало да предават на учениците ценностите, които ще ни съхранят като общност в българската държава и в Европейския съюз. Министър Вълчев припомни, че още миналата година е приета учебна програма за обучението по история в 10 клас, която съдържа основните понятия, теми и отношения към реда, в който сме избрали да живеем. И поясни, че това са общност и ред на базата на споделени ценности.
Осъждането на тоталитарните режими не е политическа цензура, това е част от цивилизационния избор, който сме направили. Академичната свобода не е абсолютна, особено при писането на учебници. Ако решат да оправдаят националсоциализма, имат ли академична свобода, имат ли право да създадат условия за отнемане на други човешки права?, запита министър Вълчев в отговор на критики, че иска корекция в проектите.
Министърът посочи, че петте проекта за учебници са много различни, носят различни послания и дух. За този период консенсусът минава през това, че базовите институции са били тоталитарни, нарушаващи човешките права, каза министър Вълчев. По думите му проблемът не е в самия период, който се описва, а в това, че с различни техники е направен опит да се даде благовидност и нормалност на един режим, който ние сме приели за тоталитарен.
Предстои още един разговор с издателите, за да се изчистят притеснителни акценти, факти и отношения, допълни министърът.

Споделете

GoTop